23948sdkhjf

Akutbil ska stoppa självmord

I slutet på mars invigs Stockholms första psykiatriska akutbil. Hittills har det varit polisen som skickats ut. – En psykiatrisk akutbil kommer att ha bättre förutsättningar att ge en bättre och minst lika snabb hjälp. Högsta prioritet ska förstås ges vid risk för självmord, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink, fp.
I dag finns psykiatriska mobila team verksamma fram till 22, som främst arbetar med tidsbokade patienter och inte kan rycka ut tillräckligt snabbt. Istället kommer hjälpen i form av polispatruller. Varje vecka får polisen omkring 100 larm som inbegriper människor med psykisk ohälsa.

- När en person drabbas av akut psykisk sjukdom är det viktigt att vården finns snabbt på plats. I dag är det polispatruller som har möjlighet att vara snabbt på plats, säger Anna Starbrink i ett pressmeddelande.

Under 2011 testades verksamhet med en specialistutbildad psykiatrisjuksköterska som följde med polisens radiobil vid dessa larm, vilket gav lovande resultat. Nu utökas tjänsten på prov med en bil utrustad med en ambulanssjukvårdare och två specialistutbildade psykiatrisjuksköterskor, som ska rycka ut mellan kl 15 och kl 01 då flest larm kommer in.

- Om den psykiatriska akutbilen visar sig så framgångsrik som vi tror, hoppas jag se en permanentad och utvidgad verksamhet. Efter 2017 borde flera psykiatriska akutbilar kunna rulla i Stockholm, redo att hjälpa människor med svår oro eller förvirring, eller som i värsta fall riskerar att begå självmord, sägerAnna Starbrink.

Projektet med ett mobilt psykistriskt team kallas PAM och ska pågå i två år. Bilen styrs av SOS Alarm, utgår ifrån S:t Görans sjukhus, och kommer inte kunna kontaktas direkt av allmänheten. Syftet är att förebygga självmord och minska stigmatisering runt psykisk ohälsa som till exempel kan uppkomma genom polistransporter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063