23948sdkhjf

Blogg: Låt vård- och omsorg bli en global miljardindustri!

Nu är vi där igen. Kvinnor ska inte få tjäna pengar. Vad ska de med pengar till, de kan ju få av sina män när de behöver köpa något.

Jag tror inte att det är så motståndarna mot vinster i välfärden tänker. Inte medvetet. Men tanken på att det ska gå att tjäna pengar på en traditionell kvinnosyssla, den har väckt obehag tidigare.


Ända sedan jordbrukarsamhället har mannens uppgifter var direkt översättbara i kronor och ören, kvinnans sysslor däremot har tagit hela vägen till rut-debatten för att ens få kallas arbete.

Att sköta gamla och sjuka, eller lära barn att läsa och skriva, har i alla tider varit möjliga arbetstillfällen för kvinnor. Företagande bland kvinnor har alltid legat lågt, men 2009 hände något. Sedan dess har fler kvinnor än någonsin startat företag. De har följt jobbcoachernas standardtips och grävt där de stått. Enligt Företagarna har fler än 60 procent av vård- och omsorgsföretagen kvinnliga ägare och kvinnodominerade ledningsgrupper, att jämföra med en knapp tredjedel bland alla företag.

Nu ifrågasätts vinster i välfärden. Att sjukhusbyggarna, säng- eller strålutrustnings-leverantörerna är konkurrensutsatta och har sin naturliga plats i budgeten är inget problem. Men, det anses tydligen inte lika viktigt att vården är i toppklass. Att den bästa vården ska kunna ta betalt. Vad är skillnaden? Att vård inte går att skala eller exportera? Nej, det stämmer inte, tjänster är en växande och viktig exportindustri för Sverige.


Det är inte bara kvinnor som driver vårdbolag, det är riskkapitalbolag också, säger vinstmotståndarna. Riskkapital, ett ord som de flesta entreprenörer bara kan drömma om. Nu har riskkapitalet fått upp ögonen för ĺ ny bransch. Är inte det bra? Bristen på riskkapital är i alla branscher ett jätteproblem. Att några företag startats med tvivelaktig vision och gått i konkurs, är inte det bara barnsjukdomar innan ersättningssystem och upphandlingsmodeller anpassats till den nya marknaden.

Nu tycker jag istället att vi ökar förväntningarna. Vinst räcker inte. Låt Sverige få världens bästa - och mest efterfrågade - vård och omsorg.


Eller vad tycker du? Vad behövs för att göra Sverige bäst på vård? Diskutera nedan!


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093