23948sdkhjf

Bättre koll på bollen

Sonen var fyra år och att lyckas med en pingisboll är svårt när man är liten. Marie Paulson gjorde en lösning med hjälp av tandtråd och en boll. Idag används hennes innovation inom barn- och strokerehabilitering.


Marie Paulson har alltid haft två stora intressen: bollar och kreativitet. När hennes son Daniel var liten fanns bollar ofta i centrum för leken. Marie, som ända sedan barndomen tyckt om pingis, visste att en bordtennisboll var svår att hantera för en fyraåring.

Hon började fundera över hur sonen skulle kunna ha roligt med en bordtennisboll.

– För att ha kul med den lilla bollen måste man känna att man kan lyckas med den.

Med hjälp av tandtråd som hon fäste i pingisbollen och som hängdes upp i dörrkarmen, kunde sonen slå på bollen om och om igen utan att den försvann under ett bord eller en soffa. Pingisbollen med linan blev flitigt använd av dem båda och förlagan till Maries kommande uppfinning Swing Ping Pong var född.

Flera år senare ville Marie Paulson att andra skulle ha glädje och nytta av denna typ av träning. Hon bestämde sig för att utveckla idén till en produkt, som skulle vara lättanvänd men också prismässigt överkomlig. Sagt och gjort. Marie började rita på den första prototypen och Swing Ping Pong kom till världen.

Swing Ping Pong sätts enkelt upp i överdelen av en dörrkarm, tak eller gymnastikbom med hjälp av kardborrefästen. Bollen dras ner till spelarens navelhöjd och efter avslutad träning vevas linan in med en liten ratt. Det är lätt för tränare, sjukgymnaster eller föräldrar att stå bakom och hjälpa till med slag och rörelser.

Genom sin konstruktion med en höj- och sänkbar lina pendlar bollen alltid tillbaka till utövaren, som får möjlighet att träna i sin egen takt och efter sin egen förmåga. Bollen utgörs av en bordtennisboll, som med fördel slås an med en bordtennisracket. Designen är ergonomiskt greppvänlig, enkel att sätta upp och ta ner och kan manövreras med endast en hand. Redskapet ger möjligheter att träna på motorik och känsla genom att rörelseschemat lär timing och bedömning av hur hårt man kan slå på en boll.

– Vissa barn har bara två lägen – antingen full kraft eller ingen kraft alls och inte alltid med rätt timing. På så sätt kan Swing Ping Pong hjälpa dem att utveckla känsla i relationen ögaoch handkoordination, förklarar Marie.

Marie Paulson, som är utbildad vid gymnastik och idrottshögskolan, GIH, har god kunskap om kroppens ergonomiska förutsättningar och biomekanik och hon har studerat design vid Högskolan i Borås. Marie har tidigare jobbat som idrottslärare, bland annat med barn och ungdomar med olika former av funktionsnedsättning och utvecklingshandikapp och hon säger att det är underbart att se hur det fullkomligen lyser i ögonen på barnen när de gång på gång lyckas träffa bollen. Men det är inte bara ett roligt träningsredskap. Träningen har visat sig ha god effekt vid habilitering .

Lars Kristén och Mikael Jonasson, forskare vid Högskolan i Halmstad, har gjort en forskningsstudie på Swing Ping Pong inom barnhabiliteringen. Under ett halvår följde man ett antal barn och ungdomar som fick träna med Swing Ping Pong. För att stärka och skapa nya förbindelser mellan nervsynapser krävs en frivillig, repetitiv träningssituation. Detta innebär att handlingen måste upplevas givande och rolig för att vilja utföras. Man måste också se att man kan lyckas med det man gör och att det sker en utveckling. Forskarna menar att träningshjälpmedlet uppfyller dessa kriterier.

Produkten fungerar även som träningsredskap för elever med funktionsnedsättning och utvecklingshandikapp. Byttorpskolans träningsskola år 2–4 i Borås fick två prototyper av uppfinnaren Marie Paulson och har sedan dess schemalagt träning med Swing Ping Pong flera dagar i veckan. Och några av barnen har tagit steget att börja träna i en förening.

Ett neuroteam för strokepatienter på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm har beställt Swing Ping Pong och Norges största rehabiliteringssjukhus i Oslo vill använda produkten i sin träning. Men produkten är inte bara lämplig i rehabilitering och träning av nedsatt förmåga. Marie kallar sin uppfinning för ett träningshjälpmedel för barn och vuxna med eller utan funktionsnedsättning från 3 – 103 år.

Fungerar produkten som tänk på svenska bordtennismarknaden kommer den, genom ett samarbete med Tomas Berner förbundskapten för Svenska Bordtennislandslaget under J-O Waldners och Jörgen Perssons tidiga år i landslaget och tidigare VD på STIGA, att visas på den stora internationella sportmässan ISPO i Tyskland.

Marie har blivit nominerad till det europeiska innovationspriset EUWINN award med sin produkt. Hennes mål är att sprida kunskapen om träningsmetoden till alla som kan ha nytta och glädje av den. En EUWINN award skulle ge ökad publicitet och legitimitet kring produkten och därigenom ge fler möjlighet att få kännedom om träningsmetoden, menar Marie.

Swing Ping Pong , som har patent och flera mönsterskydd, tillverkas i Sverige och är världens första bordtennisrelaterade produkt med vetenskaplig forskning bakom sig.

Själv beskriver Marie Swing Ping Pong som en produkt med ett stort mänskligt värde.

– Storheten ligger i all den glädje som träningen skänker sina utövare. Det är ett träningshjälpmedel och en träningsmetod för öga och handkoordination, motorik och koncentration, men det är också en innovation där alla får uppleva känslan av att lyckas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095