23948sdkhjf

Hon vill öka delaktigheten

VALÅR. Sju frågor till barn- och äldreminister Maria Larsson (kd) om innovation och fritt val.


Om mindre än ett år är det riksdagsval och både sittande regering och oppositionen vässar sina argument. Vi lät barn- och äldreministern Maria Larsson (kd) svara på frågor om fritt val och nya innovationers möjligheter.

Vilka frågor kommer ni främst att driva fram till valet, inom segmentet hjälpmedel?

– Vi kommer att driva vidare att möjligheterna till val av hjälpmedel och inflytande i övrigt på hjälpmedel, utvecklas vidare, svarar Maria Larsson.

Hur tycker ni att möjligheten till Fritt val av hjälpmedel har fallit ut?

– Erfarenheterna från försöksverksamheten med Fritt val av hjälpmedel i de tre landstingen är positiva. Försöket har skapat en god grund för en fortsatt utveckling mot ett ökat inflytande för den enskilde i hjälpmedelsförsörjningen. Brukare som använt sig av möjligheten till så kallat Eget ägande och som därmed valt ett hjälpmedel utanför landstingets eller kommunens upphandlade sortiment har sett många fördelar med det fria valet.

När vi talar med hjälpmedelskonsulenter i landet menar flera att trycket inte har varit så stort bland brukarna att nyttja möjligheten till Fritt val och Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter upplever inte frågan som så stor och aktuell. Hur ska ni få fler personer att använda detta?

– Jag är övertygad om att i takt med att fler personer får ökade möjligheter och fler landsting rör sig i riktning mot ett friare val, så kommer också den möjligheten att användas av fler. På nationell nivå ska vi via förslagen i en planerad proposition om hjälpmedel, ytterligare stimulera en positiv utveckling. Vi har även ett pågående utvecklingsarbete för en informationsportal inom 1177, Hitta och jämföra hjälpmedel, som vi satsar 19 miljoner kronor på under tre år, som också kommer att driva på utvecklingen.

Hur ser nyttjandet av Fritt val av hjälpmedel ut i olika landsting?

– Vi har anledning att tro att det är stor skillnad, med tanke på att landstingen i varierande grad gått mot ett friare val av hjälpmedel. En närmare redovisning av aktuell situation väntar vi nu i höst, eftersom Hjälpmedelsinstitutet har frågat landstingen hur det ser ut.

Flera entreprenörer på innovativa hjälpmedelsföretag beskriver ett regelverk som gör det nästa omöjligt för dem att komma in med nya produkter på hjälpmedelscentralernas hyllor. Ny teknik kommer inte de funktionshindrade tillgodo menar dem. Har vi ett strängt system?

– I dag finns allt fler konsumentprodukter som kan fungera som viktiga hjälpmedel på marknaden. Det finns inga lagliga hinder mot att landsting och kommuner ska kunna förskriva konsumentprodukter som hjälpmedel. Landsting och kommuner bestämmer dock själva vilka produkter som ska kunna förskrivas. Hjälpmedelsinstitutet har i uppdrag (av SKL) att genomföra en utredning om konsumentprodukter som alternativ till eller komplement till hjälpmedel. Utredningen ska avse vilka produktområden som ska omfattas och en kartläggning av vilka konsumentprodukter som i dag används som alternativ till hjälpmedel ska göras.

I dag går allt fler barn med särskilda behov i vanlig skola istället för som tidigare i särskola. Vad har ni gjort för att hjälpa skolorna att möta de nya behov som detta innebär?

– Vi har gjort väsentliga resursförstärkningar till skolan och förstärker nu för en tillgänglig elevhälsa under tre år med sammanlagt 650 miljoner kronor.

Under 2014 kommer informationsportalen Hinfo att stå klar. Varför är Hinfo bra? Borde inte hjälpmedelskonsulenterna få vara experter på området?

– Det står inte i något slags motsatsförhållande, menar Maria Larsson. Vår satsning på information inom 1177, Hitta och jämföra hjälpmedel, kommer att hjälpa den enskilde att orientera sig på en allt större marknad och ger kunskap för att kunna göra ett ”informerat val”. Jag är övertygad om att hjälpmedelskonsulenterna jämte en allt kunnigare brukare kommer att fortsatt ha en viktig funktion att fylla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063