"NKS ska upphandla innovationer"
Nya Karolinska Sjukhuset har kommit halvvägs. Bygget startade för längre sedan, men det är två år sedan landstinget tog över ansvaret och om lika lång tid ska doktorn stå färdig för mottagning. När journalisterna bjöds in till NKS showroom kom frågor om ekonomin, inriktningen och antalet bäddar upp. - Vi skriver historia, vi måste vara stolta, vädjade finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdal.
Därefter samlades journalisterna inne i NKS showroom bredvid gamla sjukhusets ingång.
Intresset var stort. Salen var så full att några fick stå utanför. Det nya sjukhuset har redan gått igenom en varumärkesprocess och de nya värdeorden är satta. Orden de vill att människor ska förknippa det nya sjukhuset med är människa - närhet - innovation.
Orden ska helst kännas igen i interiören, utrustningen och sedan i patientens möte med vården.
- Vi kommer att använda innovationsupphandlingar kontinuerligt under lång tid framöver, sa finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdal . Det går inte att inreda ett sjukhus nu och tro att utrustningen och tekniken är modern ens när vi öppnar om två år.
Som alltid vid offentliga byggen av den här omfattningen har det framkommit kritik i media och samma dag som pressmötet hade tidningen Dagens Nyheter haft en stor artikel om kostnaden. Att Nya Karolinska Sjukhuset är det dyraste sjukhusbygget per kvadratmeter i hela världen.
När journalisterna på pressträffen fick ställa sina frågor kom det och andra kritiserade områden upp. Även frågor som inte ställdes, fick svar.
Varför blir det så dyrt?
- Det är ett besvärligt ställe att bygga på, så är det. Hade vi valt Årstafältet istället hade det blivit betydligt billigare, men då hade vi inte uppnått närhetsmålet, förklarade finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdal.
Den kände hjärn- och beteendeforskaren Martin Ingvar , anlitad för att berätta om de akademiska fördelarna med projektet, fyllde i:
- Varför göra det näst bästa, när man kan göra det bästa? Det här kommer att bli världens bästa sjukhus där varje del utgår i från patienten, sa han.
Varför satsar ni på specialistsjukvården, när det är modern breddsjukvård som det behövs forskning om och som patienter i allmänhet behöver?
- Jättebra fråga, men det är tvärtom vi gör. Vi kommer att satsa dubbelt så mycket på breddsjukvården som på specialistvården. Nu renoverar vi sjukhusen runt om i länet och de kommer att bli basen för breddsjukvården, förklarade Torbjörn Rosdal.
Men inte på NKS alltså?
- Den satsningen görs vid utbyggnaden av Södersjukhuset, och renoveringarna av Danderyds, Dalens sjukhus, Sollentuna med mer
Varför blir det så få vårdplatser?
- Det kommer att bli cirka 850 nya vårdplatser i länet när vi renoverar och bygger ut på andra sjukhus, förklarade Rosdal. Enkelrummen ger färre platser, men det ökar värdet för patienten.
- Ett modern sjukhus är den bästa basen för bra forskning. Vi håller på att bygga för den mest komplexa industrialiserade process som finns i dag. Vi gör inte samma yoghurt varje dag, vår process kräver hög utbildning och varje patient har unika behov. Tidigare kom patienten till sjukhuset och låg inne i en vecka för att personalen skulle ta reda på vad som var felet. Idag kommer patienten med i snitt två och en halv diagnos och behöver behandling ett par timmar innan det är dags att åka hem, förklarade Martin Ingvar.
Vad ska ni göra med gamla Karolinska sjukhuset?
- Det kommer att finnas kvar, delar av verksamheter och delvis hela verksamheter, säger Rosdal. När vi öppnar om två år försvinner Nya från namnet Karolinska sjukhuset och alla byggnader kommer att heta samma.
Notan för det nya bygget uppgår till drygt 15 miljarder kronor. Inköpen av medicinteknik ingår inte i den siffran. Just nu pågår inköpen av bild och funktion, takhängd utrustning, operation, sterilteknik, tryckkammare och annan medicinteknisk utrustning. Skanska har uppdraget att bygga och driva byggnaden fram till år 2040.
Sjukhusbyggnaden kommer att bestå av fem huskroppar Än så länge är det bara två och en halv.
I byggplanen ingår en hel del detaljer, bland annat:
Rum/utrymmen: 8 000 - 11 000
Dörrar: 14 000
Vårdsängar: 600
Bilden: Torbjörn Rosdal, m, finanslanstingsråd, intervjuas här för ABC-nyheterna på SVT.