23948sdkhjf

Staden passade på att hylla NKS och Hagastaden

Hela veckan när priset delades ut rådde nobelyra i hela forskarvärlden. Morgonen innan prisutdelningen började med att Business stockholm region som bjöd på frukost och berättade om Nya Karolinska Sjukhuset och satsningen på forskning och hälsa. Professor Kenneth Chien gav perspektiv på presentationen. - Its not about location, location, location. Its about humans, humans and humans.
Frukosten serverades i Aula Medica och mötet öppnades av Anders Hamsten , rektor på Karolinska Institutet, tillsammans med finansborgarrådet Sten Nordin som båda pratade om den nya salen vi alla var samlade i och bygget av den nya Hagastaden som pågick utanför fönstret. I publiken satt många av de forskare som var i Stockholm med anledning av Nobelfesten och Nobelpriset i medicin som i år går till James E. Rothman, Randy W. Schekman och Thomas C. Südhof . Se hela föreläsningen av pristagarna i medicin på SVTplay.

Även AstraZenecas globala teknik och utvecklingschef Anders Ekblom var inbjuden för att prata om satsningarna i det fysiska området runt sjukhuset och institutet och vad infrastruktur kan betyda för ett lands forskning och innovation.

- Det är inte svårt att rekrytera folk som ska få jobba med det som de är intresserade av, den utmaning vi ser i Mölndal är att få folk att uppskatta miljön och vilja flytta dit. Att hitta jobb till den andra vuxna i familjen och få ett stimulerande liv, det gör ett företag framgångsrikt, säger Anders Ekblom.

Den forskning som presenterades kom från Anna Wedell , professor och överläkare i medicinsk genetik, vid Science for Life Laboratory som berättade om Big datas betydelse för sjukvården. Även Kenneth Chien , ursprungligen forskare vid Harvard men nu professor vid KI, berättade kort om sin forskning om hjärtstamceller. Sedan instämde även han i hur väl aktat Karolinska Institutet är, men det lilla bygget utanför fönstret var han inte imponerad av.

- Det är lätt att få hit mina kolleger från hela världen för att gästforska och besöka KI. De blir alla överväldigade av den koncentration av unik forskning och duktiga människor som finns här. Alla länder och städer vill bygga biotech och life science-kluster, många gör det också, men långt ifrån alla lyckas. Det ni har här är inte location, location, location, utan humans, humans, humans. Glöm inte det.

Här visar Kenneth Chien hur svårt det är att ta sig till KI med bil - och han förklarade att liknande problem uppstår när man ska göra en mänsklig hjärna med hjälp av stamceller.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062