23948sdkhjf

Fullsatt om hälsoekonomi och medicinteknik

Ekonomiska modeller för hur vård kan beräknas, exempel på medicinteknisk upphandling som gjordes bättre med hälsoekonomiska kalkyler och TLVs nya granskning av medicintekniska produkter. På konferensen Hälsoekonomi och medicinteknik belystes allt.


Först ut var nationalekonomen Anders Ekholm från Socialdepartementen som berättade om den ekonomiska verklighet vi har i vården i dag. De närmaste trettio åren kommer det att behövas fem gånger de välfärdsutbyggnader inom den offentliga sektorn som vi såg på 70-talet. Eller så måste något radikalt göras, sa Ekholm. Ett förslag som han kom med var att satsa på verklig kreativitet.


- Innovationer kommer aldrig från utvecklingsavdelningen. Vill du ha riktig innovation ska du söka upp de nyligen insjuknade som råkar tillhöra den en procent som är verkligt kreativa, sa Anders Ekholm.

Konferensen arrangerades av Swedish Medtech och hölls i centrala Stockholm. Många företagare, men kanske ännu fler upphandlare från landstingen var på plats. Möbleringen i rummet gjorde det möjligt att diskutera och ventilera kort mellan varje föredrag, det gjorde dagen ännu mer till ett möte än bara informationsöverföring.

Senare under dagen berättade Louise Reuterhagen, som varit ansvarig när Stockholms läns landsting skulle köpa upp sårvård. Det visade sig att hon först hade tänkt helt fel när hon frågade efter billigaste omslaget.


Det är inte omslaget på såret som kostar, det är personalen som ska lägga om såret. Felet de gjort var att titta på hur mycket omslag de kunde få för pengarna, istället för att fokusera på att få ner antalet omläggningar av såren.


Det dyraste omslaget skulle sitta på i fem dagar, mot det billigaste som skulle bytas varje dag. Det gav en kostnadsminskning som långt översteg de få kronor som


- Dessutom är det väldigt smärtsamt för patienten att lägga om sår, så på det här viset ökar också livskvaliteten för våra patienter, sa hon.


Under dagen berättade också Malin Blixt från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket om sin rapport om att granska medicintekniska rapporter. Det var en kortfattad presentation och frågorna efteråt var många. Alla kunde hon ännu inte svara på.

- Jag tycker verkligen att det behövs en sådan myndighet som granskar produkter eller segment av produkter, om det är vi eller inte är inte det viktiga. Vi får se vad jag gör efter den 1 november, sa hon.

Av: Hanna Brodda
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065