23948sdkhjf

Om konsten att få lift på Autobahn

Att vi står med fötterna mitt i informationssamhällets Autobahn råder det ingen tvekan om. Informationsflödet susar förbi med filerna fulla av bilder, ljud, filmsnuttar och text. För att inte skapa enorma köer förväntas man även att vara blixtsnabb på att svara, alltid vara anträffbar och redo att visa upp sin mest polerade sida.
Ta bara en titt i din egen mailkorrespondens. Nu anger folk inte bara sitt telefonnummer och e-postadress utan lägger även till sin twitterlänk, LinkedIn, Facebookadress eller Instagram. Listan blir i skrivande stund allt längre när nya kommunikationsverktyg introduceras. Verktyg som lika snabbt blir till historia.

Möjligheterna till att hämta information och lämna virtuella spår efter sig växer. Frågan är nu bara vad vi ska göra med all denna data? Vem förväntas läsa alla dessa självbiografier som mänskligheten lämnar efter sig?

Om vi får svårt att sortera all information i vårt sociala liv bland alla fantastiska solnedgångar, nakna fötter vid sandstränder, matbloggar och gulliga kattungar som gör knasiga saker, hur ser det då ut i vårt professionella liv? Eller i situationer där informationsinhämtningen är livsavgörande, så som den ofta är inom sjukvården?

Vi har i alla tider arbetat med sorteringsmekanismer för att hjälpa våra hjärnor på traven. Det har skrivits hyllmeter om hur vi ska organisera våra liv och prioritera. Men faktum kvarstår. Människan kan inte ta in och processa all information, hur viktig den än må vara. En studie visar att vi alltför ofta slutar att leta efter alternativa svar när vi tror oss se lösningen på ett problem. Något som kan få ödesdigra konsekvenser för en patient.

Det är därför jag tycker att utvecklingen inom eHälsa är så fantastiskt spännande. Det finns nämligen hjälp att få! Den intelligenta datorn, som tidigare bara funnits som science fiction, håller på att växa fram. Ett sådant exempel är Watson som var den första artificiella intelligensen att vinna Jeopardy. Det är ett verktyg som på millisekunder söker av all publicerad data på ett ämne för att sedan föreslå alternativa slutsatser. Något som är mycket behjälpligt för en läkare som står inför en sällsynt eller diffus diagnos. Men det är inte bara Watson vi kan ta hjälp av. Vi har idag tillgång till avancerade patientjournalsystem som hjälper vården att säkra patientens läkemedel, röntgenbilder och behandling. Inom bilddiagnostiken finns nu möjlighet att slå samman flera olika former av röntgenbilder för att få en rörlig och mer dynamisk bild.

För mig är detta exempel på hur innovation och teknologi går hand i hand. När världen rör på sig finns det alltid de som omvandlar hot till möjligheter. Vi står inte handfallna inför mängden data som rör sig på informationssamhällets autobahn. Det finns skjuts att få för den som vill ha det!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11