Riskpatienter får oftare infektioner i vården
Riskpatienter har mycket oftare en vårdrelaterad infektion jämfört med dem som inte är särskilt utsatta. Det visar landstingen och kommunernas senaste mätning av infektioner, hygien och klädregler.
Mätningen visar också att ju fler riskfaktorer en patient har, desto större är sannolikheten att samtidigt ha en VRI. Andelen patienter med VRI ökar till 6 procent för dem som har en enskild riskfaktor.
– Det visar hur viktigt det är att vården snabbt identifierar patienter som löper ökad risk för infektioner och sedan använder effektiva metoder för att förebygga dem, säger Göran Stiernstedt , chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.
Samtidigt med mätningen av VRI mäts även hur kommuner och landsting följer obligatoriska hygienrutiner och klädregler.
I landstingen följer nu 72 procent alla klädregler och hygienrutiner, upp från 70 procent i den förra mätningen hösten 2012. I kommunerna är motsvarande siffra 56 procent jämfört med 51 procent.
Den vanligaste orsaken till att en vårdanställd inte uppfyller kraven är att han eller hon inte desinfekterar – spritar – händerna före kontakt med patienten. Om alla bemästrade detta moment, skulle i ett slag mer än 80 procent av personalen klara alla hygienrutiner och klädregler i landstingen.
Även om det sker från en låg nivå, så är läkarna den yrkesgrupp som snabbast förbättrar sina resultat i mätningen av hygienrutiner och klädregler. Bäst av alla grupper är studenterna, där 84 procent klarar alla steg.
64 kommuner och alla landsting deltog i mätningen av hygienrutiner och klädregler. Antalet deltagande enheter i primärvården har ökat snabbt. När det gäller VRI observerades 22 800 patienter i landstingen.