Karolinska Universitetssjukhuset använder videolösningar från Polycom
Karolinska Universitetssjukhuset använder videolösningar från Polycom för att handleda kirurger på regionala sjukhus i Sverige. Genom att använda sig av Polycom® RealPresence® för att visa live-video, kan det medicinska universitetet nu på distans stödja operationer på andra sjukhus - potentiellt var som helst i världen. Att kunna se dessa sessioner i realtid erbjuder också ovärderlig utbildning.
· Endoskopiska bilder och röntgenbilder kan med ett knapptryck delas via högupplöst video
· Konsultande kirurger kan nu samarbeta med operationssalar i regionala sjukhus på distans
· Videostöd har bidragit till större andel lyckade ERCP-ingrepp
Erfarna endoskopister hos Karolinska Universitetssjukhuset utför över 800 undersökningar med ERCP (endoscopic retrograde cholangiopancreatography) ERCP innebär endoskopi av gallgångarna och den gång som förbinder bukspottskörteln med dessa och används primärt för att diagnostisera och behandla gallsten, sår, läckor (från operationer) och cancer.
Karolinska Institutet står för över 40 procent av den svenska medicinska forskningen i Sverige. Research från flera studier visar att distanshandledning från ERCP-center med många framgångsrika ingrepp gör det möjligt för lokala sjukhus med mindre erfarenhet av ingreppen att erbjuda sina patienter med likvärdig behandling. Kanyleringen av en tidigare orörd papill är det mest komplicerade steget under en ERCP-operation och misslyckas utan selektiv kanylering av den önskade kanalen. Innovationsplatsen på Karolinska Universitet har etablerat en enhet för utveckling av telemedicin för att öka kunskapen hos kirurger på de regionala sjukhusen i Sverige och erbjuda bättre patientkvalitet genom denna tillgång till expertis.
För närvarande bedrivs projektet av klinisk personal på två olika center i Sverige under ledning av gastrokirurgen Urban Arnelo, med planer att utveckla den vidare till andra regionala sjukhus. Karolinska Universitetssjukhuset har ett team av på fyra konsultande kirurger som observerar operationssalarna på Visbys lasarett på Gotland, genom att använda sig av videolösningen Polycom HDX® 4500. Visbys lasarett blev speciellt utvalt för projektet då det är det enda sjukhuset på ön. Sjukhuset utför kring 75 ERCP-ingrepp årligen, och ungefär två av tre ingrepp övervakas av en erfaren endoskopist från Karolinska Universitetssjukhuset via Polycom RealPresence.
Endoskopisterna på Visby lasarett anser att distanshandledningen över video har spelat en avgörande roll för att kunna säkerställa ett gott resultat i ungefär hälften av ingreppen och att teleguidad handledning har ökat antalet framgångsrika kanyleringar från 85 till 99 procent. Det har även bidragit till att minska komplikationer till följd av ingreppen.
“Att förse patienter i landsbygdsområden med samma kvalitet på sjukvården som de i urbana områden är en utmaning. Det videostödda ERCP-projektet riktar in sig på att lösa problemet genom att använda innovativa videolösningar från Polycom”, säger Kristina Groth, docent på MID/CSC/KTH och ansvarig för telemedicinsk utveckling på Innovationsplatsen på Karolinska Universitetssjukhuset. ”Våra telemedicin-system har nått en nivå där vi kopplar ihop oss och samarbetar via distans med kirurger över video som en del av vår dagliga rutin. Detta är viktigt för att optimera våra resultat men också i relation till patientsäkerhet, relaterade lagliga aspekter och datasäkerhet.”
Bildkvaliteten är av avgörande betydelse när en kirurg ska övervaka en operation över video. Polycoms telemedicinlösning gör det möjligt att visa bilder i HD-kvalitet. Videolänken gör det möjligt för seniora kirurger att på distans observera kirurger på landsbygden, vilket har ökat kvaliteten på utbildning och träning. Med utgångspunkt i framgången från detta projekt har universitetssjukhuset också använt Polycoms lösningar för att möjliggöra videomaterial från stentning av matstrupe och tarmar, och därmed kunnat undvika palliativa ingrepp.
För att utöka användandet av telemedicin inom sjukvården till andra institutioner och flera patienter utvecklar Karolinska Universitetssjukhuset just nu en affärsplan för att kunna erbjuda telemedcin som en service till andra sjukhus i Sverige. Utöver det använder universitet även videosamverkan för andra områden som multidisciplinära möten inom bland annat onkologi, och för att förbättra kommunikation internt och externt.