23948sdkhjf

Ny kunskap om stentar och blodproppar

Medtronic har nyligen analyserat resultaten från patienter som har medverkat i ett globalt kliniskt program (RESOLUTE Clinical Program) om så kallade drug eluting stents. Det visar sig att patienter som slutar ta blodförtunnande medicin redan en månad efter att ha fått implanterat ett Medtronic-stent inte har en ökad risk för blodproppar på stentets yta.
När patienter får implanterat ett stent (ett litet metallnät) i ett förträngt blodkärl kan det vid sällsynta tillfällen hända att det uppstår en blodpropp på stentets yta. För att förhindra att det händer väljer läkarna att förskriva blodförtunnande medicin till patienterna i upp till ett år efter att stentet har implanterats. Den blodförtunnande medicinen minskar å ena sidan risken för blodproppar på stentets yta, men å andra sidan ökar risken för blödningskomplikationer när blodförtunnande medicin tas under en längre period. Det är ett komplext och viktigt förhållande som läkaren måste ta hänsyn till för att ge patienten så god vård som möjligt.

Medtronic har fått CE-märkning för de nya kunskaperna om produkten. Naturligtvis är det fortfarande den enskilde läkaren som i varje enskilt fall ska bedöma när det är säkrast för patienten att sluta ta blodförtunnande medicin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.074