Myndighet vill se förbättringar för hjälpmedelsområdet
– Det finns stora behov av förändring inom hjälpmedelsområdet som i dag bland annat har svårt att nyttja den digitala utvecklingen.
Det säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet, till Medtech Magazine.
Medan många utredningar tidigare undersökt hjälpmedelsområdet ur ett systemperspektiv vill Myndigheten för delaktighet, MFD, istället flytta fokus till hur hjälpmedelsanvändarna själva upplever att det fungerar.
Rapporten ”Att få det stöd man behöver – En rapport om hjälpmedel och delaktighet ur ett användarperspektiv” har även tittat närmare på kring EU:s förordning MDR. Samtidigt som regelverket förtydligar och stärker kvaliteten riskerar det att samtidigt spä på en ökad standardisering, en utveckling som redan sker i kommuner och regioner.
– Det säkerhetstänket som MDR står för riskerar att få överhanden. I stället för att utgångspunkten är det individuella behovet så har man istället ett utbud av produkter som man anser är säkra och upphandlade och så får de som är behov av hjälpmedel använda det som finns.
Även om många hjälpmedelsanvändare är nöjda med de hjälpmedel de faktiskt har tillgång till så skiljer sig både tillgång, utbud och kompetensen som erbjuds sig åt beroende på var i landet man bor.
– Vi hoppas att man inom det befintliga systemet, med förtydliganden och allmänna råd kring medicintekniska produkter, skulle kunna bidra till ökad likvärdighet, säger säger Malin Ekman Aldén.
Ett av förslagen som MFD presenterar i sin rapport är att upphandlingen borde utgå från vilken effekt produkten ska ha, vilket myndigheten menar kan öppna upp för innovation och helt nya sätt att lösa utmaningar.
Ett annat förslag handlar om att MFD vill se en bättre nationell samordning då hjälpmedelsverksamheten i dag är spridd mellan flera olika aktörer.
– Vi tror att det behövs en nationell funktion som kan driva på innovationskraft, hitta nya lösningar, vilket också kan bli ett billigare sätt att lösa hjälpmedelsbehoven på. Över trettio års tid har Sverige tappat mark på det här området eftersom det är så stort och brett. För att främja, inte minst små företag, så tror vi att en nationell resurs kan bli en viktig kompetensnod, säger Malin Ekman Aldén.
Tre rekommendationer från rapporten
- Regeringen bör säkerställa att det finns gemensamma kriterier för att förskrivning av konsumentprodukter som hjälpmedel ska ske jämlikt över landet. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys rekommendationer från 2020 bör implementeras.
- MFD rekommenderar att Upphandlingsmyndigheten får i uppdrag att förstärka stöd och vägledning till regioner och kommuner för att främja upphandling av innovativa produkter och lösningar som tillgodoser hjälpmedelsanvändares behov. Inom ramen för det arbetet föreslår MFD ett särskilt fokus på tillämpningen av funktionskrav i upphandling.
- MFD rekommenderar att regeringen ger lämplig aktör i uppdrag att utreda förutsättningar för att inrätta ett nationellt kunskapscenter för hjälpmedel.
Källa: Myndigheten för delaktighet