Hjälpmedelsförsörjning i kristider – så ser planeringen ut
Vilken uthållighet krävs i en kris? Hur kan vi på ett snabbt sätt öka vår kapacitet? Vilken beredskapsförmåga har vi?
Det är några frågor som varit i fokus när Sodexo tillsammans med ett antal kommuner sökt svar på hur en god hjälpmedelsförsörjning ska kunna upprätthållas i kristider. I grunden finns ett uppdrag från Socialstyrelsen till kommunerna och regionerna att se över sina beredskapsplaner.
– Om man tänker sig en krigssituation, gud förbjude, så kommer främst logistikkedjorna att påverkas. Och det finns risk för en masskadesituation. Det är läskigt, men läskigheten minskar om man är väl förberedd, säger Joachim Hilding, affärsområdeschef för Sodexo Hjälpmedelsservice, som arbetat med frågan tillsammans med sina kunder och leverantörer.
Det finns många aspekter att ta hänsyn till. I en tid av krig och andra krissituationer kommer det sannolikt att bli brist på till exempel drivmedel, och på lastbilar och andra transportmedel, eftersom de resurserna kommer att behövas någon annanstans. Medarbetare kommer att krigsplaceras på annat håll, vilket gör att man måste säkra att rätt kompetens finns tillhanda även vid en kris.
En annan utmaning är att säkra att det finns tillräckliga lager av hjälpmedel som kan förväntas vara väsentliga i en krissituation.
– Man kan exempelvis tänka sig att det kommer att behövas sängar, madrasser och olika typer av gånghjälpmedel – det är sådant som jag ser framför mig. Man behöver också jobba med att underhålla produkterna för att optimera deras livslängd, så att de kan bli tillgängliga i en beredskapssituation.
Man kan också jobba med att underhålla produkterna och att optimera deras livslängd
Joachim Hilding går närmare in på de olika stegen i beredskapsplanering under ett seminarium på Fokus Hjälpmedel Stockholm 25-26 oktober.
Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.