”Enkelt men genialt”
När jag och mina kollegor på redaktionen nyligen rankade svenska innovationer inom medicinområdet, i Fokus Hjälpmedels systertidning Life Science Sweden som vi också gör, var det några uppfinningar som stack ut.
Vissa av dessa hade blivit till efter år av kartläggningar av molekyler och verkningsmekanismer på universitet och på läkemedelsbolagens forskningsavdelningar. Jag talar till exempel om Losec (omeprazol) som efter decennier av forskning kunde syntetiseras för första gången 1979 och efter ytterligare ett decennium av forskning och arbete blev godkänt som ett färdigt läkemedel.
Men en av toppuppfinningarna kom inte till efter långdragna labbförsök och analyser. Det var istället kuratorn Aina Wifalk i Västerås som fick en idé när hon var på ett bibliotek. Wifalk som gick med käpp då hon som ung drabbats av polio, vilket tvingat henne att avbryta sin utbildning till sjuksköterska, såg i bibliotekariernas bokvagnar en helt annan tillämpning än att förflytta böcker – ett gånghjälpmedel, rullatorn.
Det ska sägas att den första rullatorn inte gjorde sig av sig själv från dess att uppfinnaren fått sin idé. Aina Wifalk utvecklade rullatorn under sent 1970-tal med ekonomiskt stöd från en utvecklingsfond och ett företag kopplades in för att ta fram en prototyp av det nya hjälpmedlet.
Trots att det låg hårt arbete bakom måste man säga att idén att sätta fyra hjul på de tidigare otympliga gåstativen ter sig enkel – men genial
I början av 1980-talet började rullatorer produceras kommersiellt och idag är rullatorn Sveriges mest förskrivna hjälpmedel. Trots att det låg hårt arbete bakom måste man säga att idén att sätta fyra hjul på de tidigare otympliga gåstativen ter sig enkel – men genial. I det här numret av tidningen läser du mer om rullatorns tillkomst.
Du kan också läsa om en annan svensk hjälpmedelsinnovation som jag inte nog kan understryka betydelsen av. Den ögonstyrda datorn ger människor som, på grund av sjukdom eller skada, förlorat alla andra sätt kommunicera med omvärlden än med ögonen en möjlighet att uttrycka sina tankar och sin vilja.
Väl mött på mässan i Göteborg!
Ledare från eventtidningen för Fokus Hjälpmedel Göteborg. Mässan Fokus Hjälpmedel hålls i Göteborg den 25-26 januari och arrangeras av Medtech Magazine och Swedish Medtech.
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.