23948sdkhjf

Samuel Lagercrantz: Svensk medtechs fall och uppgång

Nu pekar allt på att svensk medicinteknik håller på att göra comeback, skriver MedTech Magazines chefredaktör Samuel Lagercrantz i en ledare.

Sverige har en historia av stora medicintekniska innovationer och landvinningar. Lars Leksells strålkniv och Rune Elmqvists pacemaker är två exempel.

Men både Leksells och Elmqvists uppfinningar ligger nu långt tillbaka i tiden. Vad har Sverige egentligen bidragit med inom medicinteknik de senaste 50-60 åren?

Ganska mycket naturligtvis, bland annat genom att flera små och stora svenska företag har expanderat och på olika sätt skapat bättre sjukvård i världen. Men nog är det snarare svensk bilindustri, Ikea och möjligtvis Losec när läkemedlet lanserades på 90-talet, än medicinteknik som kommit att symbolisera svensk framgång och innovationskraft det senaste halvseklet.

Nu pekar allt på att svensk medicinteknik håller på att göra comeback som en av de verkligt viktiga branscherna i Sverige.

När tidningen Breakit nyligen plöjde igenom 100-tals årsredovisningar kom de fram till att de
fyra snabbast växande svenska techbolagen, mätt i omsättning, befann sig just inom hälsosektorn. Högst upp på listan placerade sig test- och diagnostikbolaget Dynamic Code följt av Airinum som tillverkar munskydd. Att de två mångdubblade sina
omsättningar 2020 hör ihop med pandemin, men för trean och fyran på tidningens lista (apptillverkaren Joint Academy och Doktor24) finns det inte någon sådan tydlig koppling.

När kommunikationsbyrån Paues Åberg förra året gjorde en genomgång av nyemissioner kom de fram till att ökningen i investeringar mellan 2019 och 2020 översteg 85 procent för medicinteknik-branschen. Det kan jämföras med att investeringarna i läkemedelsbolag endast ökade med 11 procent under samma period, något som Carolin Wiken skrivit om i MedTech Magazines systertidning Life Science Sweden.

När finansmannen Gabriel Urwitz och hans riskkapitalbolag Segulah tidigare i år aviserade att de skulle ge sig in i life science-sektorn var de tydliga med att det just var medtech som de ville investera i. Branschorganisationen Swedish Medtech växer och har passerat 200 medlemmar. Jag kan fortsätta ge exempel som alla pekar åt samma håll: Svensk medtech och healthtech är på uppgång.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078