Vätternrundan blir säkrare med 60 hjärtstartare
Det 315 kilometer långa loppet, som nu äntligen kan bli av igen efter ett pandemiavbrott, är populärt men också mycket ansträngande. Därför är risken betydande att någon av deltagarna drabbas av plötsligt hjärtstopp. Därför har Hjärt- och lungfonden i år bidragit med 60 hjärtstartare som kommer att placeras på lämpliga platser längs banans sträckning.
– Kunskapen om vilka som riskerar att drabbas av plötsligt hjärtstopp och varför man drabbas är fortfarande alltför liten och vi behöver fortsätta forska kring detta. Det vi däremot vet är att tillgängligheten till hjärtstartare är avgörande och det behövs fler hjärtstartare, både i idrottssammanhang och i samhället i stort, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.
Vid ett plötsligt hjärtstopp ökar risken att dö med cirka tio procent för varje minut som går om ingen behandling sätts in. Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar, och bara drygt 600 av dem överlever.
– En snabb insats med hjärtstartare kan vara skillnaden mellan liv och död för dem som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Hjärt-Lungfondens initiativ för ett tryggare hjärta hos Vätternrundans cyklister är något vi varmt välkomnar, säger Oskar Höglund, chef för arrangemanget, i pressmeddelandet.