23948sdkhjf

Nu finns världens första 3D-bilder av proteiner i hjärnceller

Forskare från KTH har lyckats avbilda molekyler i hjärnceller i 3D med hjälp av fluorescensmikroskopi.

Bilderna har tagits på levande proteiner i nervceller i hjärnans hippocampusområde. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Biotechnology.

– Tekniken gör det möjligt för oss att avbilda proteiner på en helt ny nivå när det kommer till detaljrik 3D, och med den viktiga aspekten att detta görs "in situ", på plats i cellen, säger Ilaria Testa som är universitetslektor på KTH och forskare på Scilifelab, i ett pressmeddelande.

KTH använder sig av en teknik som de namngett "3D pRESOLFT". Ilaria Testas labb har utvecklat tekniken för att undersöka nervceller, var de finns samt vad de gör. Tekniken ger en mer omfattande bild av celler jämfört med elektronmikroskopi. En annan fördel med tekniken är att den inte dödar cellerna och att man inte behöver dela itu dem. 

Med tekniken kan de studera celler på en precisionsnivå på 20 nanometer, vilket är en storlek som är 20 000 gånger mindre än det mänskliga hårstråets diameter.

Att kunna betrakta celler i 3D gör det möjligt att studera proteinets fysiologi och hur de fungerar, vilket hittills inte varit så välstuderat. enligt Ilaria Testa.

Läs mer om: KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156