23948sdkhjf

Patienten mäter hemifrån – och kollas på distans

Kroniskt sjuka patienter mäter sina värden hemifrån, medan vårdpersonal övervakar deras hälsa på distans. Östergötland är en av flera regioner som har inlett tester med egenmonitorering.

I oktober började Region Östergötland att införa teknik som gör det möjligt för patienter med vissa diagnoser att mäta sina värden hemifrån. Mätutrustningen är kopplad via bluetooth till en app, och informationen blir omedelbart tillgänglig för vårdpersonal.

–  Det kan handla om att patienter tar blodtrycket, väger sig eller kollar sin utandningsförmåga, men även att de via vedertagna formulär beskriver sitt tillstånd. Det ger vården en indikation på om patientens tillstånd förändras. Förutom det finns möjlighet att chatta eller ha videomöten med vården, säger projektledaren Erik Reinicke till MedTech Magazine.

Hittills har ett tiotal patienter anslutits, men meningen är att omkring 250 patienter med kol, hjärtsvikt, diabetes och högt blodtryck ska testa tekniken i pilotprojektet.

Regionen ser flera fördelar med metoden. Förutom att undvika onödiga sjukhusbesök och inläggningar – nog så viktigt i coronatider – så bidrar den till att patienterna blir mer delaktiga och lär sig mer om sin sjukdom.

Men det finns utmaningar.

– Det finns en risk att patienten efter ett tag slutar mäta sig. Det gäller att jobba med att bibehålla motivationen.

Olika projekt med egenmonitorering pågår i de flesta av landets regioner, och har nått olika långt på olika håll. I Jämtland-Härjedalen är exempelvis redan närmare 500 patienter anslutna.

Erik Reinicke hoppas att vårdformen i framtiden ska bli aktuell för många flera patienter, även med andra diagnoser än de som ingår i det nuvarande projektet.

–  Långt framme ser vi att den här vårdformen skulle kunna användas för 10 000 av våra patienter. Men där är vi inte idag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094