Studie: Appar kan minska smittspridningen
I kombination med traditionell smittspårning kan kontaktspårande appar leda till en signifikant minskad spridning av covid-19, även om endast en liten andel personer använder appen. Det visar en ny studie som publicerades av Googles moderbolag Alphabet tillsammans med forskare i epidemiologi vid brittiska Oxford University.
Studien har publicerats på medrxiv.org, en server där vetenskapliga artiklar kan delas innan de publicerats. Den har ännu inte blivit expertgranskad genom en peer review.
Studien fokuserade på städerna Seattle, Tacoma och Everett samt deras omgivning, i den amerikanska delstaten Washington. Genom en kombination av real world-data och epidemiologisk modellering drog forskarna slutsatsen att appar för smittspårning skulle kunna ge en signifikant minskning av spridningen av covid-19.
Ju fler användare desto större effekt, men även med färre användare kunde resultaten vara bra. Forskarna uppskattar bland annat att om 15 procent av invånarna i delstaten Washington skulle använda appen och om detta kombinerades med en välfungerande manuell smittspårning, så skulle smittspridningen kunna minskas med 15 procent och antalet dödsfall med 11 procent.
Den app som ingick i studien är baserad på ett kit för utveckling av mjukvara, kallat Exposure Notification System, som lanserades av it-jättarna Google and Apple i maj månad. Syftet med kitet var att ge olika länder möjligheten att ta fram tjänster för att smarttelefoner med hjälp av bluetooth ska kunna märka av och registrera andra telefoner som passerat i närheten av dem. Om någon användare senare blir diagnosticerad med covid-19 ska appen meddela dem som varit i närheten av den personen och som därmed riskerar att ha blivit smittade.
Sådana appar har nu lanserats i flera länder. Sverige är inte ett av dem men i vårt grannland Finland lanserades appen Koronavilkku (Coronablinkern på svenska) måndagen den 31 augusti. Den hade beställts av den finska myndigheten Institutet för hälsa och välfärd, THL, från företaget Solita, och intresset har varit högt sedan lanseringen.
– Vi har fått en fantastisk respons! Vårt mål var att nå en miljon nedladdningar inom den första månaden men istället fick vi så många användare redan första dagen. I dagsläget har 1,8 miljoner personer laddat ned den vilket innebär att en tredjedel av den finska befolkningen använder appen, säger Sami Köykkä, Senior Technology Consultant på Solita, till MedTech Magazine.
Målet med appen är att bryta smittkedjor. Varje användare får sitt eget slumpmässiga personliga nummer. Om två användare passerar inom tio meter från varandra sparar appen numret från den andra personen, som den får tag i via bluetooth. Om någon av användarna senare diagnosticeras med covid-19 och rapporterar in det i appen så meddelas alla som kommit i nära kontakt med den personen.
– De personer som kommit nära någon som varit smittad får information från appen om vad som ska göras. Bland anat får de instruktioner om att stanna hemma och att inte besöka allmänna platser men de får också information om vart de ska vända sig om de utvecklar symptom, berättar Sami Köykkä.
– Av våra användare har ett sextiotal rapporterat att de blivit diagnosticerade hittills.
För att säkerställa att ingen rapporterar in felaktig information krävs en pinkod som genereras av vårdgivaren när man får ett positivt provsvar.
Appen samlar inte in någon information som kan spåras till en viss person och den sparar inte heller någon information om var man befunnit sig.
– Det personliga numret är ett slumpmässigt nummer som inte kan spåras tillbaka till användaren. Vi samlar inte in någon personlig information och vi har varit väldigt tydliga med det. Jag tror att det är en av de stora anledningarna till att vi har fått så många användare på så kort tid.
Appen fungerar för närvarande endast i Finland men från och med i höst ska alla liknande appar kopplas ihop på ett sätt som möjliggör användning även i andra länder som har valt att använda sig av systemet.
– Vi tror att den här appen kommer att hjälpa många människor och att den kommer att vara användbar för att bryta smittkedjor och minska smittspridningen. Vi rekommenderar även andra länder att skapa sådana appar, säger Sami Köykää.