23948sdkhjf

Undersöker effekten av munskydd på covid-19

Forskningen kan ge upphov till nya rekommendationer om hur munskydd ska se ut.

I ett projekt som startades upp nu i augusti ska forskare vid Chalmers tekniska högskola, Luleå tekniska universitet, Kungliga tekniska högskolan och Lunds tekniska högskola tillsammans försöka kartlägga hur partiklar sprider sig genom olika typer av munskydd. Huvudmålet är att se hur munskydd påverkar spridningen av sars-cov-2, det coronavirus som ligger bakom den pågående pandemin.

Forskarna kommer att använda sig av simuleringar för att undersöka hur infekterade droppar av slem och saliv fastnar i och flödar kring olika typer av ansiktsmasker, beroende på maskernas tjocklek och flödeshastigheten hos vätskan. Munskyddens effektivitet kommer att beskrivas genom att mäta hur mycket luft och hur stor mängd infekterad vätska som släpps igenom masken.

Projektet har tilldelats 1,8 miljoner kronor från Vetenskapsrådet och ska pågå till hösten år 2021.

– Arbetet kommer att vara intensivt under hösten 2020 och i början av 2021. Vetenskapsrådet vill att vi ska leverera resultaten senast i slutet av 2021, berättar Srdjan Sasic, professor inom strömningslära på Chalmers, till MedTech Magazine.

Hur många olika typer av munskydd ska ni titta på? 

– Det har vi ännu inte beslutat exakt, men vi planerar att skapa en stor databas med numeriska och experimentella resultat från en mängd befintliga masker som finns tillgängliga på marknaden. Ett av projektets möjliga resultat är i form av rekommendationer för ändringar i design av skyddsmasker.

Vad kan ni tillföra utöver tidigare studier som har gjorts på olika munskydd? 

– Även om vi begränsar oss till strömningsmekanikperspektivet är frågan om fördelning av patogendroppar och deras adsorption i en skyddande mask ett extremt komplicerat problem. Det finns många påverkansparametrar och deras interaktion är en viktig fråga. Dessutom arbetar de allra flesta studier av masker med icke-biologiska partiklar och droppar. Modellering av den komplexa reologin för vad vi släpper från munnen och näsan under utfallshändelser kommer att vara en av prioriteringarna i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096