KTH-forskare utvecklar coronavarnare
Genom analyser av avloppsvatten kunde forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, visa att det nya coronaviruset sars-cov-2 kunde påvisas i prover som samlades in från de Stockholmsbaserade reningsverken Henriksdal och Bromma den 6:e samt 29:e april. Högst koncentration av viruset fanns vid Bromma reningsverk, som renar vattnet från stora delar av norra Stockholm. Dessutom ökade mängden virus i vattnet på båda reningsverken mellan provtagningarna.
Viruset hamnar i avloppsvattnet med avföringen.
De analyser som hittills har utförts visar att analysmetoden är effektiv men resultaten kan enligt forskarna inte användas för att dra några slutsatser om virusets utbredning ännu. Nu pågår arbetet med att samla in och analysera fler prover i Sverige. Dessutom inväntas prover från Spanien och Italien för att utöka kunskapsbasen.
– Vi behöver testa mer, och vi behöver mer tid för att verifiera data och vad det säger oss. För att kunna göra detta måste vi ta fler prover och analysera dessa, för att få ett större dataunderlag, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor vid avdelningen Resursåtervinning på KTH, i ett pressmeddelande.
Dessutom pågår arbetet nu med att ta fram ett system som ska larma för återkommande utbrott med covid-19, genom analys av avloppsvatten.
– Det borde vara möjligt att ha ett fungerande varningssystem igång inom några veckor, men hur snabbt detta går är avhängt hur mycket avloppsvatten som hinner testas samt hur resultatet från detta arbete kan jämföras med det publika hälsodata som finns, säger David Nilsson, docent samt föreståndare för KTH:s Vattencentrum.
– Detta är de första stegen i en lång promenad. Men givet att det bara var några veckor sedan som vi påbörjade arbetet och började analysera avloppsvattnet utan att ha en metod för det, så har vi kommit en bit på vägen. Kan vi hålla det här tempot är jag hoppfull, tillägger han.