23948sdkhjf

Kemikalieinspektionen lättar på reglerna för desinfektionsmedel

Kemikalieinspektionen beslutade under fredagen att ge dispens för vilka desinfektionsmedel som säljs i Sverige. Fler företag ska också kunna sälja medlet inom landet. Syftet är att öka tillgången på desinfektionsmedel till framförallt hälso- och sjukvården.

– Det är en exceptionell situation som vi har just nu och vi måste göra allt vi kan för att desinfektionsmedel finns i tillräcklig omfattning på marknaden. Speciellt för sjukvården, hemtjänsten och andra som behöver. För oss är det självklart att handläggningsrutiner eller krav ska hindra det just nu i den här situationen, säger Agneta Westerberg, ställföreträdande generaldirektör på Kemikalieinspektionen.

På grund av coronakrisen och vårdens utmaningar har Kemikalieinspektionen beslutat att tillåta undantag från artikel 17 och 19 i EU:s biocidförordning för desinfektionsmedel innehållande alkoholerna 1-propanol och 2-propanol.

Det innebär att produkter som är avsedda för yt- och handdesinfektion som innehåller dessa ämnen inte längre behöver godkännas av Kemikalieinspektionen innan de kan säljas i Sverige. Dispensen gäller från och med fredagen den 20 mars och fram till och med den 16 september 2020.

– Vi får se om det finns ytterligare behov efter det, vi får ta det stegvis helt enkelt. Vi vet inte hur situationen utvecklar sig, säger Agneta Westerberg.

I beslutet om dispensen finns krav på volymprocent för att medlet ska vara effektivt.

– När det gäller kvalité och andra krav på produkten så måste företagen själva ansvara för det, och det är så reglerna ser ut. Kemikalieinspektion kontrollerar inte de kemiska produkterna som sätts upp på marknaden i andra fall heller, lagstiftningen ser inte ut så, utan det är företagens ansvar att deras produkter har rätt kvalitet och rätt effekt och att de är säkra för människors hälsa.

Vanligtvis krävs att det säljande företaget, eller ämnes- eller produktleverantören, finns med på 95-listan i EU:s biocidförordning för att desinfektionsmedlet ska kunna säljas i Sverige. Myndighetens nya beslut innebär också att tillverkning och försäljning av desinfektionsmedel får fortgå utan att leverantörer finns med på listan.

– Vi kommer inte kontrollera om leverantörer finns på den här listan. Syftet är just nu att öka tillgängligheten på desinfektionsmedel i Sverige, även det som går att importera.

Flera universitet har under de senaste veckan producerat eget desinfektionsmedel och skänkt vidare till sjukhus. Stockholms universitet har skänkt drygt 200 liter egentillverkad handsprit, producerad enligt WHO:s recept. Enligt Agneta Westerberg är detta helt tillåtet så länge producenterna använder rätt verksamt ämne.

– Det finns ingen som i ett annat läge som kontrollerar de här produkterna. Företaget, eller universiteten i det här läget, har ett ansvar när de säljer produkter vidare som de själva tillverkar, både när det gäller kvalitet, effektivitet och att det inte finns några risker när man använder produkten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078