Skyndar på diagnostikprojekt
Göteborgsbaserade Cline Scientific utvecklar både cancerdiagnostik och stamcellsterapier. Företaget meddelar idag att man har förstärkt sitt vetenskapliga råd inom diagnostik med fyra experter, varav tre kommer från Liv Diagnostics som köptes upp i början av januari.
Clines diagnostik mäter hur tumörceller migrerar i kroppen. Förhoppningen är att mer patientspecifik data kan användas för att skräddarsy behandlingen för varje patient.
– Diagnostik av metastasering med hög precision är en avgörande del i att framgångsrikt behandla cancer. Teknologin kan hjälpa läkare att välja den mest effektiva behandlingen i ett tidigare skede, vilket i sin tur kan leda till att fler patienter överlever. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med Cline för att kommersialisera produkten så fort som möjligt, säger Theresa Vincent, forskare vid Uppsala Universitet och ny vetenskaplig rådgivare för Cline, i ett pressmeddelande.
– Nu när Cline har börjat testa prototypen på levande celler från biopsier, så är det ett viktigt steg som tar oss närmare att påbörja kliniska studier, säger Petra Szeszula från Rise, som även hon är en av de nya vetenskapliga rådgivarna.
Clines fokus ligger inledningsvis på bröstcancer som är en av de tre vanligaste cancerformerna globalt sett.
– Jag tror att tekniken har stor potential att bli ett nödvändigt verktyg för all typ av cancerdiagnostik. Att kunna ge patienten korrekt behandling från dag ett, är en dramatisk förbättring av vården för patienten samtidigt som kostnaderna för vården sjunker, vilket gynnar både offentlig och privat sjukvård, säger Michael Andäng, forskare vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi på Uppsala Universitet samt ny vetenskaplig rådgivare för Cline.
Reza Mobini, docent vid Göteborgs Universitet, är den av de nya vetenskapliga rådgivarna som inte har någon koppling till Liv Diagnostics.
– Diagnostik av metastasering är idag problematiskt och kan ses som en “black box”. Man måste ta hänsyn till ett stort antal parametrar, men i slutändan så är det en parameter som räknas. Vi mäter migrationsbeteendet av patientens levande celler istället för att bara dra slutsatser från genetiska markörer om hur tumören kan tänkas bete sig i framtiden, kommenterar han.
Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.