23948sdkhjf

Mer fokus på kunskapsbaserad rehabilitering

Hjälpmedel är en viktig insats, men ska inte ersätta rehabiliteringsinsatser utan komplettera den.

 Hur ser behovet ut och vad behövs för en mer likvärdig och kunskapsbaserad rehabilitering i Sverige? Fokus på Socialstyrelsens utredning är kommunal rehabilitering, men samverkan med regionerna är en viktig förutsättning för en framgångsrik rehabilitering.

Enligt Socialstyrelsens definition är rehabilitering ”insatser som ska bidra till att en person med förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, återvinner eller bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv och ett aktivt deltagande i samhällslivet”

Innebörden av begreppet rehabilitering varierar lokalt och regionalt. Ibland anses rehabilitering endast innefatta insatser som utförs av legitimerad personal. Men även så kallad vardagsrehabilitering kan ingå i begreppet. Mångtydigheten kan göra det svårt att få en samsyn kring vad som ingår och vem som ansvarar för respektive del av rehabiliteringen. Dessutom kan insatser ges preventivt och när en förmåga redan har förlorats.

Jeanette Adolfsson är utredare på Socialstyrelsen och har arbetat mycket med rehabilitering och hjälpmedelsfrågor. Hon har erfarenhet både från hjälpmedelsverksamhet, men också med övergripande frågor både på regional och nationell nivå. Under Fokus Hjälpmedel i Lund kommer hon att berätta mer om Socialstyrelsens arbete på området.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078