23948sdkhjf

Ishockeyn kämpar mot huvudskadorna

Debatten om hjärnskakningar inom ishockeyn fortsätter och tycks inte avstanna. Polarcool har skapat en lösning som ska minska riskerna för hjärnskador när olyckan varit framme. Deras teknik testas nu av SHL.

För varje år som går ökar debatten om hjärnskakningar inom svensk ishockey. Enligt statistik från Svenska hockeyligan, SHL, inträffade i genomsnitt 1,2 hjärnskakningar varje spelomgång under säsongen 2018/19. Det senaste året har spelare som Andreas Engqvist, Jonathan Granström och Patrick Cehlin fått sina karriärer förstörda på grund av smällar mot huvudet. SHL arbetar kontinuerligt för att hitta sätt att minska huvudtacklingar och lindra effekterna av huvudskador.

Sedan 2016 har flera klubbar använt företaget Polarcools portabla kylsystem Polarcap system för att kort efter en smäll kyla ner spelarens hjärna. Under denna och nästa säsong genomför SHL och Polarcool en studie där samtliga 14 lag använder systemet.

– Vi arbetar aktivt med spelarnas säkerhet på en rad olika områden och där är bland annat hjärnskakningar en problematik. Genom att samverka med Polarcool ser vi möjligheter att delta i en studie som kan påverka spelarnas rehabilitering och return to play, förklarar Johan Hemlin, vice vd och sportchef i SHL.

– Några klubbar har testat Polarcap system tidigare och när upplägget godkändes av Svensk ishockeymedicinsk förening, där alla klubbar i SHL ingår, kunde vi ta det vidare.

En av de klubbar som ska testa Polarcap under säsongen 2019/20 är IK Oskarshamn som gör sin första säsong i den högsta serien. I ett behandlingsrum, bara några meter från isen i hemmaarenan Be-Ge hockey center, demonstrerar Sadegh Dolatabadi, läkare för IK Oskarshamn, hur utrustningen fungerar. Så fort som möjligt efter en misstänkt huvudskada ska spelaren ta på sig en silikonbaserad heltäckande hjälm som är ansluten till det portabla kylsystemet. Över hjälmen läggs ett isolerande neoprenhölje.

– Jag är mycket positiv till Polarcap. I sjukvården kyler vi ner patienternas kroppstemperatur vid exempelvis hjärtstopp för att minska skador i kroppen, och det ger samma effekt vid kylning av hjärnan efter en hård smäll mot huvudet. Sen är själva systemet användarvänligt och smidigt att förflytta, säger Sadegh Dolatabadi.

Samtliga klubbar i SHL har en lagläkare som är medicinskt ansvarig för spelarnas hälsa. Sadegh Dolatabadi, som till vardags är överläkare vid Oskarshamns sjukhus, är tillgänglig om det uppstår skador under träning och match och ser till att spelarna får rätt vård. Vid hemmamatcher turas Sadegh och tre läkarkollegor om att vara matchläkare, vilket innebär att de även har ansvar för bortalagets spelare.

– I många fall är jag ändå på plats i arenan och kan hjälpa matchläkaren. Att vara matchläkare är ett stort ansvar eftersom det kan uppstå situationer där det är svårt att bedöma skadans omfattning.

– En av de svåraste skadorna att bedöma är hjärnskakning. Spelaren vill kanske själv fortsätta, men det är vi läkare som snabbt måste bedöma om det är möjligt.

Under varje match i SHL står en matchläkare vid spelarnas bås redo att på domarnas tecken beträda isen och undersöka en skadad spelare. Läkaren gör en snabb bedömning av spelarens hälsa, skadans omfattning och hur den har uppstått. Kan spelaren fortsätta eller krävs det ytterligare undersökningar i behandlingsrummet? Vid allvarliga skador kallar läkaren in ambulanspersonal för direkt transport till sjukhus.

– Handlar det om en smäll mot huvudet gör vi så snabbt vi kan en neurologisk undersökning på eller utanför isen. Då tittar vi på vakenhetsgrad, huvudvärk, pupillreaktion, ögonrörelser och förmåga att koordinera balans, känsel och reflexer.

– Misstänker vi att det rör sig om en allvarlig huvudskada skickas spelaren direkt till sjukhus för skallröntgen då en kraftig smäll mot huvudet kan orsaka hjärnblödning.

Rör det sig om hjärnskakning ordineras spelaren vila och träningsprogram enligt Hjärntrappans sex steg, där första steget är att under 24 timmar avstå från all psykisk och fysisk anspänning som kan påfresta hjärnan. Flera klubbar i SHL använder sig av verktyget Scat5 och det kognitiva testet Baseline/Impact för att bedöma när en spelare är redo att återvända till träning och match.

– Baseline/Impact är ett neuropsykolgiskt test på dator där spelarna svarar på frågor och bedöms utifrån svarstid, problemlösning och minnesfunktion. Vi har gjort testet nu inför säsongen och är det någon som drabbas av hjärnskakning får han göra testet igen för att se om det har uppstått några förändringar.

Genom att använda Polarcap system inom 20 minuter efter smällen hoppas SHL kunna förkorta rehabiliteringstiden. Systemet bygger på att snabbt sänka spelarens kroppstemperatur som kan ligga mellan 39 och 40 grader under träning och match. För varje grad som hjärnan blir varmare ökar ämnesomsättningen och hjärnans behov av syre och glykos. Att i det läget få en hjärnskakning, som kan leda till minskad blodtillförsel, ger en ökad celldestruktion och är skadligt för hjärnan. Med hjälp av Polarcap kan läkarna snabbt kyla ner hjärnan och minska behovet av syre och glykos.

– Kylan påverkar de biokemiska processerna i hjärnan. Tidig kylning leder alltså till minskade skador på hjärnan. När vi ska använda Polarcap sätts arbetstemperaturen i tanken till noll grader, och efter 45 minuter ska kroppstemperaturen ha sänkts med runt tre grader.

Polarcap var ett av samtalsämnena när Svensk ishockeymedicinsk förening, där läkare och medicinsk personal från lagen i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL ingår, samlades i början av september. Under mötet fick Sadegh Dolatabadi och hans kollegor ta del av information, statistik och forskning, bland annat kring hjärnskakningar. Alla skador, oavsett om de inträffar under träning eller match, rapporteras till SHL:s skaderegistreringsprogram, vilket gör att det finns statistik på antal hjärnskakningar bland spelare i högsta serien.

– Under säsongen kommer Ida Klüft, som är administrativt ansvarig för vårt medicinska team, även rapportera till Polarcaps studie. Under hela förra säsongen hade vi bara en enda hjärnskakning i A-truppen så har vi tur blir det väldigt lite att rapportera även denna säsong, säger Sadegh Dolatabadi.

– Även om vi inte har behövt testa Polarcap i skarpt läge ännu tror jag mycket på metoden, och hoppas att den en dag blir lika självklar på idrottsanläggningar som hjärtstartare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.145