23948sdkhjf

Miljövänligt och hållbart på upphandlingsmöte

Hållbara affärer var ämnet för årets Upphandlingskonferens, som arrangeras gemensamt av industri och upphandlare på Globen i Stockholm.

Pris i relation till kvalitet, är fortfarande ett aktuellt ämne på en konferens om upphandling av medicinteknik. Att kvalitet kan spara pengar, även om den initiala kostnaden är högre än konkurrerande anbud. Men det var inte lika stort fokus på det som vanligt, möjligen har det blivit något som alla parter är överens om. Årets konferens berörde de hållbara affärerna, men lade ett större fokus på de andra hållbarhetsaspekterna; Miljö och socialt ansvarstagande.

Frågor som allt oftare kommer upp under en upphandling av medicinteknik.

– Ja, jag märker skillnad bara på de här två åren som jag har jobbat för landstinget, säger en upphandlare från Värmland på besök i Stockholm.

Kravställningen och nivåer av hållbarhetskrav skiljer sig i olika landsting och regioner i landet. Ibland krävs redan i upphandlingen att miljöfarliga ämnen ska uteslutas, medan andra kräver transparens och miljöplan. Nu ska erfarenheter och kunskap delas. Ett Nationellt kansli för hållbar upphandling har upprättats med syfte att stödja och öka hållbarheten för upphandlande myndigheter.

Katharina Högdin och Pauline Göthberg från kansliet talade till en början om påverkan från kemikalier och plaster. Om hur de hormonstörande ämnena idag har lett till att västerländska män har hälften så många spermier som männen hade på 70-talet.

– Mjukgörande ftalater visste vi från början inte hur de påverkade, sa Göthberg och gav exemplet med de mjuka slangar som fördes ner i nyföddas halsar, som visades släppa sina mjukgörande hormonstörande ämnen i barnet.

Även kemikalier som används i vården har visats kunna ha förödande konsekvenser. Man fokuserar mycket på att minska användningen av antibiotika, men även viss rengöringsmedel och dioxiner leder till motståndskraftiga bakterier och antibiotikaresistens.

– Det allra bästa är att veta vad produkten innehåller. Då kan man gå tillbaka och veta vad ens utrustning innehåller om nya rapporter kommer som visar att ämnen är skadliga, säger Katharina Högdin.

Få inom industrin jobbar inte redan miljövänligt konstaterades, men Nationella kansliet för hållbar upphandling vill uppmuntra till fler åtgärder och undersöker nu möjligheterna premiera de leverantörer som jobbar proaktivt för miljön.

Konferensen pågick i två dagar, med halvdagars workshop bägge dagarna. Rapport följer i nästa nummer av MedTech Magazine.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08