Här bygger branschen nätverk
Under två dagar möts förskrivare, hjälpmedelskonsulenter, leverantörer och användare – ja i stor sett hela hjälpmedelsbranschen – för att lära sig mer om nya och gamla produkter, diskutera aktuella frågor och få med sig inspiration och idéer. Fokus Hjälpmedel är en mässa som arrangeras i ett samarbete mellan branschorganisationen Swedish Medtech och hjälpmedelsverksamheterna i den så kallade 7-klövern.
7-klövern är en samverkan mellan landsting och kommuner i Dalarnas, Gävleborgs, Sörmlands, Uppsala, Värmlands, Västmanlands och Örebro län. Syftet är bland annat en kostnadseffektiv hjälpmedelsutveckling i regionen, till exempel genom gemensamma upphandlingar.
Att under två dagar samla branschen under ett tak har många fördelar:
– Framför allt handlar det om att samla och bygga kompetens både för de som jobbar med hjälpmedel på hjälpmedelscentralerna men också för förskrivarna ute i våra län och kommuner. Detta är ett sätt att på ett kostnadseffektivt sätt bygga kompetens. Det är även ett forum där leverantörerna får chans att höja sin kompetens men även för att bygga nätverk och hitta nya samarbetsområden. För leverantörerna är det viktigt att hitta en plattform och en mottagare för sina nyheter, säger Linus Nielsen verksamhetschef Hjälpmedel, landstinget Dalarna.
Att nå ut till de som använder produkterna och få tillbaka feedback är avgörande för de som tar fram nya produkter och utvecklar befintliga.
– Här kan leverantörerna fånga in synpunkter på sina produkter. I mötet med de som arbetar med hjälpmedel kan du få direkt feedback och det är mycket viktigt för utvecklingen, menar Anna Quennerstedt, enhetschef hjälpmedelscentralen Region Uppsala.
Att mötas under en mässa erbjuder andra möjligheter än i planerade möten i den ordinarie verksamheten. Här finns inget specifikt problem som ska lösas, här finns ingen given agenda. Detta borgar för att hitta nya lösningar och samarbeten menar Roger Almén verksamhetschef för hjälpmedelsservice landstinget i Värmland.
– Ett sånt här forum blir mer spontant än de planerade besök vi har av leverantörer i ordinarie verksamhet. Då är leverantörerna på plats för att hjälpa till med en specifik problemställning som är aktuell just där och då. Här kan kan man tala friare och mer spontant vilket bygger samarbeten och det öppnar upp för att hitta nya lösningar för framtiden. Här har vi inte ett specifikt problem som ska lösas utan vi kan tänka mer fritt i tanken. Och då kan helt nya idéer och lösningar uppstå.
Mässan är mycket mer än att vandra runt mellan montrar, samla pennor och karameller och vila fötterna på en föreläsning. Detta är en viktig plattform för alla som arbetar med hjälpmedel.
– Jag har bakgrund från en annan bransch så det här med att arrangera en mässa var först nytt för mig men jag har med tiden sett att detta är det bästa sättet för att skapa möten mellan leverantörer och förskrivarna på ett avspänt sätt, förklarar Anna Sjöberg Sjödén, verksamhetschef Uppsala kommun.
Men även om innovationstakten är hög och många bra lösningar finns till hands tar det lång tid att få ut det nya i verksamheterna. Något som Peter Svedin, verksamhetschef på hjälpmedelscentralen i landstinget Södermanland, tycker att landstingen och regionerna måste bli bättre på.
– Här på mässan presenteras mycket ny teknik och många nya lösningar. Jag hoppas och tror att besökarna här kan fånga upp idéer som man sedan kan jobba vidare med på hemmaplan och på så vis bli betydligt bättre på att att använda ny teknik än vad vi är idag. Det finns många lagar och regler som drar ner tempot men vi skulle kunna bli betydligt snabbare på att få ut saker i verksamheterna än vad vi är i dag.
Ulf Persson, förvaltningschef på hjälpmedel Sam, Region Gävleborg, håller med och menar att Fokus Hjälpmedel som mötesplattform är en bra grund för detta.
– Detta är ett perfekt tillfälle för branschen att enkelt träffas och resonera om saker, både stort och smått. Dessutom tycker leverantörerna att det är en bra mässa där de får chans att träffa rätt människor.
Nästa gång är det Göteborg som står värd för Fokus Hjälpmedel. Den 22-23 januari intar hjälpmedelsmötet Sereneke arena.