23948sdkhjf

Hjälpmedel som inte alltid syns

Digital teknik erbjuder ökade möjligheter till självständighet och ökad livskvalitet men den nya tekniken kan vara svår att ta till sig. – Våra hjälpmedel hjälper till att omvandla det abstrakta till något mer konkret, förklarar Peter Jinert på Abilia.

Alla människor ska ha möjligheter att vara delaktiga i samhället på sina villkor men förutsättningarna varierar. Med rätt hjälpmedel ökar chanserna till delaktighet och självständighet.

Abilia utvecklar, tillverkar och säljer hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar inom områdena kommunikation, kognition, omgivningskontroll och larm och har som mål att ge personer med särskilda behov möjlighet att öka sin självständighet och ta kontroll över sin vardag.

Teknikutvecklingen har varit explosionsartad de senaste decennierna och tekniken har kommit allt närmare människor i deras vardag. Detta innebär enorma möjligheter, men även svårigheter.

– Tillgängligheten till bra teknik har ökat avsevärt men mycket av den kan vara svår att ta till sig för den som har en kognitiv nedsättning eller svårt att läsa och förstå text. Det är här våra produkter kommer in. Våra hjälpmedel hjälper till att omvandla det abstrakta till något mer konkret, säger Peter Jinert på Abilia.

Bolagets hjälpmedel domineras av produkterna Handi och Memoplanner och de senaste åren har ett fokus varit att anpassa tekniken utifrån befintliga plattformar som människor numera har i sin vardag.

– Att våra produkter nu finns tillgängliga för många olika enheter är en viktig service till våra användare. Till exempel kan man idag ha sin Handi kopplad till en applewatch och istället för att ha med dig din memoplanner kan den idag kopplas till din androida telefon. I vissa situationer är det viktigt för människor att deras hjälpmedel inte sticker ut. Man vill inte alltid att ens hjälpmedel ska synas därför kan det vara värdefullt att möjligheten idag finns att lägga upp sin vanliga telefon på bänken i skolan eller på jobbet och inte en produkt som tydligt signalerar ”hjälpmedel”.

Intresset för digitala hjälpmedel är stort. Något som Peter Jinert tror beror på att kraven för att klara av att hänga med i vardagen ökar hela tiden.

– Det krävs mer av mig som människa för att jag ska klara av min vardag. De som har någon typ av kognitiv nedsättning kan behöva tekniska hjälpmedel för att förenkla, strukturerar och stödda i det ständiga flödet av information som vi möter i livet.

Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 7-8 mars kommer Peter Jinert att hålla workshop om digitala hjälpmedel i vardagen.

– Här kommer vi att titta vi på de senaste hjälpmedlen inom kognition och hur de kan användas i vardagen och deltagarna kommer att få möjlighet att praktiskt prova dem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156