Teknik efter stroke
Sedan de smarta telefonerna gjorde sitt intåg har mängden appar för träning och motivation ökat lavinartat. Men dess är inte anpassade för alla grupper och teknikvanan bland befolkning varierar. På Certec vid Lunds universitet är rehabiliteringsteknik i att av fokusområdena. Forskningen handlar om människa, teknologi, pedagogik och design i ett funktionshinderperspektiv och forskarna försöker att skapa användarvärd teknik genom människonära design.
Här arbetar Charlotte Magnusson. Hon är ingenjör som tidigare disputerat i matematisk fysik. Charlotte arbetar tillsammans med sina kollegor i en rad forskningsprojekt, bland annat i projektet ActivABLES som har som mål att undersöka hur fysiska och interaktiva objekt kan användas för att göra träning efter en stroke enklare och mer motiverande.
– Den mobila tekniken idag har många möjligheter men är även ganska komplicerad och passar inte för alla. I det här projektet har vi istället fokuserat på fysiska föremål som på olika sätt reagerar på vad användaren gör.
Projektet syftar till att utveckla teknik som uppmuntrar till aktiviteter som det redan är känt har god effekt och tekniken i det här fallet är faktiska fysiska objekt som genom interaktivitet med användaren på olika sätt gör det både enklare och mer motiverande att utföra träning.
Projektet har bland annat tagit fram en balansmatta som användaren kan stå eller sitta på och som erbjuder en rad olika funktioner som uppmuntrar till rörelse och balansträning.
– Genom att förflytta sig på mattan kan man spela musik och olika spel och mattan kan även, genom ett ljud som liknar ljudet av en bomb som faller, signalera när användaren är ur balans. Så fort man åter är i balans igen tystnar ljudet, berättar Charlotte.
Responsen på balansmattan har varit positiv och befinner sig just nu ute för att testas skarpt bland personer som haft en stroke.
– Vi känner att det är ett stort sug efter den här produkten och vår förhoppning är att den på sikt ska bli en produkt som når marknaden och de personer som behöver tekniken.
Tekniken med fysiska så kallade intelligenta föremål handlar inte bara om att användaren ska ge input i form av rörelser utan kan även användas för att bibehålla eller öka på motivationen.
– Till exempel kan vi tänka oss någon typ av lampa som du har fysiskt i ditt hem och som är kopplad till din stegräknare i ditt aktivitetsarmband. Via lampan kan du hela tiden följa hur långt av ditt dagliga aktivitetsmål som du har klarat av. Motivation är komplext och vi testar många olika saker för att se om de fungerar, förklarar Charlotte.
Certec ingår även i ett stort EU-projekt, STARR - Stroke, Technology And Risk Reduction, som fokuserar på att hjälpa den som haft en stroke att hantera kända riskfaktorer för att förebygga att personen får ytterligare en stroke.
Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 7-8 mars håller Charlotte Magnusson föreläsning om teknik för träning efter stroke. Hon kommer berätta om forskningen och demonstrera teknik som har utvecklats för att uppmuntra till träning och aktivitet.