Fullsatt på preventionsdag
Resurserna inom hälso- och sjukvården är begränsade och det gäller att på ett effektivt sätt hantera dessa. Kostnaderna för trycksår är stora och de årliga prevalensmätningarna som görs av SKL, Sveriges kommuner och landsting, visar att av alla patienter som vårdas inom slutenvården mer än ett dygn drabbas var tionde patient av en tryckskada.
– Det är inte en rimlig siffra varken sett ur personligt lidande eller kostnadsekonomiskt för samhället, konstaterade Eva Nilsson Bågenholm, läkare, och dagens moderator.
Medicinteknik och hjälpmedel omskrivs inte sällan som dyra. Ett helt felaktigt synsätt menade Swedish Medtechs vice vd Petrus Laestadius.
– Högt räknat utgör medicinteknik 6,5 procent av vårdkostnaderna. Det är ungefär lika mycket som alla trycksår kostar. Det är viktigt att göra rätt från början och arbeta preventivt så att kan vi lägga pengarna på rätt saker.
Förutom att medicintekniska hjälpmedel felaktigt ses som en kostnad så handlar det också om att inte ställa teknik mot människor.
– Hjälpmedel och teknik varken kan eller ska ersätt kompetent personal, utan är till för att duktig personal ska få göra det de kan, ska och är bra på, sa Petrus Laestadius som sedan ringade in en under dagen återkommande synpunkt: vikten av att ledningen är involverad och engagerad i preventionsarbetet.
Men förekomsten av trycksår kan minska. Preventivt arbete med rätt hjälpmedel gör skillnad. Britt-Louise Andersson, sårsamordnare från Region Kronoberg, berättade om regionens mycket framgångsrika arbete som lett till att trycksårsprevalensen minskat från 18 till 8 procent.
– Avdelningscheferna och personalen måste inse att problemet är deras och ledningen måste stötta arbetet, menade Britt-Louise Andersson.
I projektet i Kronoberg infördes prevalensmätningar av trycksår varje månad istället för två gånger om året och resultaten kommunicerades tydligt på varje avdelning och diskuterades alltid på alla avdelningsmöten. Dessutom gjordes inventeringar av madrasser och andra tryckavlastande och tryckutjämnande hjälpmedel.
– Vi fick köpa in bra material så att det fanns till alla patienter och inte var utrustning vi behövde snåla med eller ägna tid till att leta efter. Detta gjorde att personalen kände att ledningen verkligen stod bakom arbetet och det motiverade oerhört, berättar Britt-Louise Andersson.
Vidare berättade Christina Lindholm, en av Sveriges främsta experter på trycksår, om lidandet och kostnaderna som är kopplat till trycksår. Även hon underströk vikten av att ledningen stöttar det preventiva arbetet och signalerar att förebyggande arbete alltid lönar sig.
Dagens sista talare var Claes Hultling, narkosläkare och vd för stiftelsen Spinalis, som på ett gripande sätt berättade om stiftelsens arbete med trycksår hos ryggmärgsskadade patienter i Afrika.
Seminariedagen anordnades av Care of sweden som är leverantör av sjukvårdsmaterial och utrustning till hälso- och sjukvården i Sverige med trycksår som primärt fokusområden. Dagen var helt produktfri och syftade till att visa hur evidensbaserat preventionsarbete effektivt kan minska patientlidande, skapa betydande hälsoekonomiska vinster och att trycksårsförebyggande arbete är en ledningsfråga.