23948sdkhjf

Politiken behöver längre perspektiv

Företagen behöver hjälp av staten för att skapa verkliga genombrott. Men då måste politikerna tänka långsiktigt, skriver Richard Hausmann, vd för Elekta.

Vi har alla upplevt hur tidsuppfattningen förändras. Som barn upplevde vi att ett år varade en evighet, i dag, i vårt yrkesliv, går ett år innan vi ens hinner blinka. Ändå är det fascinerande – och ofta frustrerande – att vissa människor fortfarande betraktar ett år som en oändlig tidsrymd. Och de människor som kanske främst gör sig skyldiga till detta är politikerna.

Folkvalda politiker lovar att förändra världen under sin mandatperiod, ibland bara för att de överskattar vad som är möjligt och är alltför optimistiska. Självklart kan vissa lagar träda i kraft bara några månader efter att en politiker har tillträtt, men när det gäller sjukvård i allmänhet – att förändra de bästa sätten att ställa diagnos eller fatta beslut om behandling – och medicinteknik i synnerhet är fyra år en mycket kort tid. Det är inte ovanligt att vår innovationshorisont ligger sex eller tio år framåt i tiden. De flesta politiker betraktar emellertid sjukvården ur ett mycket kortsiktigt perspektiv, utifrån sin budget eller hur länge partiet kommer att sitta vid makten. Och ibland undviker de att ta initiativ till förändringar eller förbättra svåra förhållanden som kräver tid.

Att tillhandahålla den bästa vården, med fokus på patienterna, kräver verklig långsiktighet. Medicinteknik, och i synnerhet behandlingsrelaterade sjukvårdsmetoder och rutiner, har en längre innovationshorisont än många andra områden i sjukvårdskedjan. Det här tidsperspektivet bör tas i beaktande när det gäller framtidens sjukvård på grund av samspelet mellan innovation, tillämpningen av innovationer och de efterföljande förändringarna av rutinerna som baserar sig på studier av resultatet. Om målet är att förbättra alla medborgares livslånga hälsa och välbefinnande, måste vårt politiska system budgetera för resurser och initiera program med stor räckvidd, som till och med varar längre än väljarna kommer att leva – inte bara till nästa val.

Redan i dag görs betydande investeringar på nationell nivå i Sverige genom Vinnova, Vetenskapsrådet och Stiftelsen för strategisk forskning, och på EU-nivå med initiativ som Horisont 2020 eller Information technology for European advancement, ITEA, men ofta har dessa antingen inte tillräckligt tydlig inriktning på medicinteknik eller så har de ett alltför kort tidsperspektiv för ett fokuserat forsknings- och utvecklingsarbete. Ibland fattas beslut gällande utvecklingen av sjukvårdslösningar av personer eller departement utan någon direkt koppling till sjukvård, som utbildnings- eller finansdepartementet, vilket är att underskatta den uthållighet som krävs för att nå resultat och verkliga framsteg.

Med en åldrande befolkning är det oundvikligt med stigande sjukvårdskostnader. För att omvandla dessa kostnader till investeringar som säkerställer att skattebasen förblir stark och kan erbjuda ett livslångt bidrag behöver regeringar expertis från, och ett samarbete med, den privata sektorn, som medicinteknikbolag, hälsovårdsmyndigheter, akademiska institutioner och lagstiftare. Det här är experter som kan avgöra vad samhället behöver de närmaste tjugo åren, snarare än vad som uppskattas av väljarna de närmaste fyra åren.

Liksom många andra företag i Sverige är Elekta stolta över att ha samarbetat med institutioner som Vinnova, Vetenskapsrådet och Horisont 2020, EU:s största forsknings- och innovationsprogram. De har bidragit till att vi har kunnat lyfta precisionen och effektiviteten inom strålterapi på en global nivå. Ett lysande exempel är vårt nya Elekta Unity-system, en unik kombination av magnetresonansavbildning av högsta kvalitet och strålbehandling med en linjäraccelerator. Arbetet med att utveckla den här utrustningen för att bota cancer har pågått under nästan 18 år och kommer att innebära en revolution för strålterapin när den kommer ut på marknaden senare i år. Men den svenska regeringen – och alla andra regeringar och deras lagstiftande organ – måste vara mer aktiva och ha ett långsiktigt fokus för att försäkra sig om att den här typen av genombrott sker. Det klarar inget företag på egen hand.

Artikeln är en del av vårt tema om Opinion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066