23948sdkhjf

Unik doktorandtjänst inrättad

En unik samfinansiering har öppnat upp för Sveriges första doktorand i hjälpmedel och välfärdsteknologi. På Fokus Hjälpmedel presenterar hon sig.
Hjälpmedel och välfärdsteknik i tre dimensioner, HV3D, är namnet på ett projekt som syftar till att arbeta fram en modell som kan användas för att visa på kvalitativa och kvantitativa effekter som en viss välfärdsteknisk lösning kan ge.

Det är ett fyraårigt projekt, med Mälardalens högskola som motor, och det leds av Christine Gustafsson, sjuksköterska och vårdforskare vid Mälardalens högskola.

- Vi frågade cheferna för hjälpmedelsverksamheterna och strategiskt viktiga personer i kommunerna vilken forskning de saknade för att ännu mer kunna utveckla sina verksamheter. Svaret var enhälligt, det saknas beslutsstöd, förklarar Christine Gustafsson.

Utifrån detta har hon tillsammans med kollegor format basen i det som blivit det fyra åriga projektet Hjälpmedel och Välfärdsteknik i tre dimensioner, HV3D.

Projektgruppen består av en doktorand, doktorandens handledare, tre disputerade forskare och Christine som projektledare. Doktorandtjänsten, som är på heltid, är en unik samfinansiering av Sveriges landsting och kommuners nationella hjälpmedelsnätverk. Totalt är det 21 regioner som under fyra år samfinansierar doktorandprojektet med sammanlagt 3,5 miljoner kronor.

- Detta intresseområde ligger mig varmt om hjärtat och jag har både sett och följt utvecklingen av ordinationer, utprovningar och implementering av nya hjälpmedel på marknaden samt hanteringen av nya och gamla hjälpmedel, säger Katarina Baudin som tillträdde doktorandtjänsten i slutet av augusti.

Fokus Hjälpmedel 12-13 oktober i Västerås presenterar Katarina Baudin sig själv och berättar om sina visioner och planer för de kommande fyra åren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063