23948sdkhjf

"6000 för strumpor är inte dyrt"

Enligt Svt:s Aktuellt har Stockholms läns landsting köpt strumpor för 6000 kronor paret och nu kommit överens om att korta avtalet med leverantören Onemed. Men, meddelar en av tillverkarna, att priset på skräddarsydda, medicinska kompressionsstrumpor kan uppgå till över 8000 kronor. – Du ville veta om kostnaden på 6000 kronor kan vara motiverad. Det korta svaret är ja, säger Johnny Ragnarsson, på Medi Sweden.
En medicinsk kompressionsstrumpa eller annat klädesplagg som ska motverka till exempel svullnad och ödem ska tillverkas på millimetern rätt

utifrån patientens egna mått och diagnos. Det är flera steg innan klädesplagget är färdigt att levereras. Läkaren, eller motsvarande medicinsk personal, ska göra en bedömning, patienten ska sedan mätas, plagget ska provas ut och sedan tillverkas efter måtten. Det är något helt annat än de stödstrumpor som säljs på flygplatser och apotek.

I Sverige finns några större tillverkare, varav Medi Sweden Ab är en. Priserna för de specialsydda börjar på ett par tusen kronor, upp till över 8000 kronor för de mer medicinskt avancerade

De strumpor som nämns i reportagen hos Aktuellt kostar hos Onemed 6000 kronor. Onemed fungerar som en distributör som köper in strumporna från olika underleverantörer, bland annat ovan nämnda. Strumporna i reportagen är individanpassade medicinska kompressionsstrumpor för patienter med lymfödem samt lipödem. De strumporna ordineras av specialiserad vårdpersonal som lymfterapeuter, läkare eller sjukgymnaster.

Medi Sweden Ab, tillverkare av kompressionsstrumpor, förklarar skillnaden. Rundstickad kompression stickas i cylinderliknande stickningsmaskiner medan flatstickad kompression stickas plant i separata avancerade maskiner. De sys sedan ihop varför flatstickade kompressionsstrumpor kännetecknas av en genomgående söm. Det krävs även ett stort manuellt arbete av sömmerskor innan produkterna är klara för leverans.

De nämnda dyrare strumporna är tillverkade i ett kraftigare flatstickat material som måttsys med millimeterprecision. Strumpan ska ha exakt korrekt tryckprofil för att få trycken på rätta ställen, förklarar en tillverkare av kompressionsstrumpor. Många gånger måste fler strumpor förskrivas för att kunna täcka delen av kroppen som är utsatt. Flatstickat tyg är det mest effektiva materialet för denna patientgrupp. Vanliga ”stödstrumpor" räcker inte till i kompression eller i material utan skär in i de hud veck som uppstår hos dessa patienter. Tyvärr finns inte så många behandlingar för lymfödem utan trycket som stumporna ger är ett måste för att patienten ska kunna leva ett normalt liv.

Tillverkaren, Johnny Ragnarsson , på Medi Sweden, förklarar vidare i ett mejl:

"Vi som tillverkare måste garantera att rätt medicinsk kompression (medicinskt tryck) och gradient appliceras längs hela benet. Kompressionsklasserna är specificerade enligt medicinsk standard (också bifogad). Exempelvis kompressionsklass 2 ska ge ett tryck på mellan 23-32 mmHg vid vristen och sedan avta enligt en noga avvägd kurva ju längre upp på benet strumpan når. Det vill säga vid låret ska endast 40% av kompressionen vid vristen finnas kvar. Denna kurva är noga bestämd och specificerad enligt standarden. Mått som avviker mer än tabellen riskerar att göra denna kurva felaktig och innebär att vi som tillverkare och leverantör inte längre kan garantera att den medicinska standarden uppfylls."
Enligt tillverkaren är patientgrupperna bland andra kvinnor som överlevt bröstcancer, barn med medfött lymfödem och andra tillstånd av ödem till exempel efter operation.

I Svenska Dagbladet jämför Janerik Larsson , tidigare vice vd för Svenskt Näringsliv, MedTech Magazines artikel om priset på medicinteknik, avslöjandet om varför äldrevården väger blöjor efter "Carema-sandalen".

Följ debatten på Twitter under #strumpgate

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.618