23948sdkhjf

Raji vill se ökade relationer med USA

Azita Raji har i stora delar av sitt liv jobbat på Wallstreet med flera toppositioner inom bank- och finansvärlden.

Inför valet 2008 när Obama valdes till president jobbade Azita Raji med finansieringen av kampanjen och har sedan dess stannat inom politiken. Här i Sverige hoppas Raji på närmare band mellan våra båda länder.

– Jag har ett särskilt intresse av att fördjupa våra ekonomiska band. Sverige är en av de största direktinvesterarna i Förenta Staterna, och svenska företag ger nästan 200 000 jobb i USA. Liksom USA, är Sverige ett nav för innovation och entreprenörskap. Jag skulle vilja se våra handelsförbindelser växa ännu mer.

Hur ser du på vårdens utmaningar i USA?

– Sverige och USA står inför liknande utmaningar när det gäller modern sjukvård, säger Raji. Vi måste använda ny teknik och lösningar för att förbättra patientvård och livskvalitet, särskilt som vår befolkning blir allt äldre. Samtidigt måste vi minska utgifterna och förbättra effektiviteten. USA har kanske den bästa medicintekniken och vården i världen, men vi lägger också cirka 17 procent av vår BNP på hälso- och sjukvård. Det är betydligt mer än kostnaderna för sjukvården per capita i Sverige.

– De goda nyheterna i USA är att priserna för sjukvård har sjunkit till den lägsta nivån på femtio år sedan Affordable Care Act blev lag. Några av de utmaningar som hälso- och sjukvårdsindustrin möter just nu är att skapa interoperabilitet (systemen pratar med varandra). Vi måste också politiskt arbeta för att kunna garantera säkerhet och sekretess av hälsoinformationen. Därtill måste vi skapa infrastruktur för att kunna erbjuda vård på distans.

Vården i USA har genomgått stora förändringar under den senaste tiden, vad har de betytt? Vad har Obama Care betytt för landet?

– Affordable Care Act, mer känd som Obamacare, bygger på vad som fungerar i vårt hälso- och sjukvårdssystem och ger fler sjukförsäkringsval och bättre tillgång till vård för patienterna. Det har gjort att amerikaner som får sin vård genom arbete eller Medicare kan få ta del av konsumentskydd och se till att de och deras läkare, inte deras försäkringsbolag, är de som bestämmer. Och det har sänkt vårdkostnaderna, vilket gör försäkringsbolagen mer ansvariga inför sina kunder hur de spenderar pengarna från premier och för hur mycket de höjer priserna.

USA är en stor exportnation för svenska företag och många drömmer om framgång “over there”. Har du några tips om hur forskare, företag och entreprenörer kan ta sig in på den amerikanska marknaden?

– Sverige har en lång historia av vårdinnovation - från de första pacemakerna, till ultraljudsteknik. Amerikanska och svenska läkare, sjukhus och universitet har i dag nära samarbeten.

– Vi här på den amerikanska ambassaden och på vår kommersiella avdelning vill aktivt främja partnerskap mellan amerikanska och svenska företag. Till exempel kommer handelsdepartementet underlätta B2B-möten med amerikanska företag på event som eHealth Week i Amsterdam i juni, Världshälso 2,0 konferensen i Silicon Valley i september och HIMSS17 Conference and Exhibition, som kommer att hållas i februari nästa år i Orlando.

– En annan möjlighet för svenska företagare och investerare är att ansluta sig till oss vid toppmötet SelectUSA att vara värd för president Obama i Washington, från 19 till 21 Juni i år. Select- USA är den amerikanska regeringens program för att stödja utländska investeringar, och toppmötet är den främsta möjligheten för blivande investerare i alla branscher i USA att träffa politiker på toppnivå och företagsledare för att diskutera ämnen relaterade till investeringar samt träffa tjänstemän för ekonomisk utveckling från alla femtio stater, säger Azita Raji.


Finns det något inom hälso- och sjukvården som kunde intressen ameri-kanska företag för Sverige? Med undantag för Nobelpriset?

– Amerikanska företag kommer till Sverige och investerar i Sverige av många skäl. Sverige är ett av de mest avancerade, produktiva och globaliserade länderna i världen. Att göra affärer här öppnar möjligheter för att samarbeta med svenska företag. Sverige har också stor andel högkvalificerad och mycket spännande spetsforskning. Dessutom är svenskarna en del av Europas 500 miljoner konsumenter.

– Den nordiska marknaden - Sverige, Danmark, Finland och Norge - utgör den 11:e största ekonomin i världen, med en hög köpkraft. Det är därför ingen överraskning att så många amerikanska företag har etablerat sig och även lagt det nordiska huvudkontoret i Sverige. Redan nu gör globala aktörer som GE Healthcare, IBM, Apple, Cisco, Amgen, Pfizer, Eli Lilly, Bristol Myers, MSD och andra, ett viktigt arbete i Sverige.

– Ett viktigt inslag i den svenska ekonomin är dess öppenhet och liberala inställningtill handel. Svenska företag har länge förstått att deras framgång är knuten till internationella marknader och fri handel. Det är därför transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar (T-TIP) har så mycket potential för Sverige. USA och EU har just avslutat den 13:e omgången av förhandlingar om detta viktiga frihandelsavtal och framsteg görs. T-TIP kommer att minska tullar och undanröja byråkratiska hinder som gör det betungande – särskilt för små och medelstora företag – att bedriva transatlantisk verksamhet.

T-TIP kommer också att stärka förutsättningarna för gränsöverskridande investeringar som gör det lättare för amerikanska företag att investera och skapa arbetstillfällen i Sverige och för svenska företag att göra detsamma i USA.

Många amerikanska sjukhus anses vara de bästa i världen, Kaiser Permanente, Intermountain Healthcare, Johns Hopkins. Vad i ert sytem har drivit innovationen, tror du?

– Både USA och Sverige har väl utvecklade ekosystem för vård, med stöd av rättsstaten, och att det är stabila länder. Vi har också haft tillgång till kapital under lång tid och starka skydd som stöder innovation.

– En hemlighet bakom USA: s framgång är styrkan i vårt högre utbildnings-system. USA har 15 av världens 20 högst rankade universitet och svarar för ungefär en tredjedel av all FoUutgifterna och 1/3 av alla patentansökningar. Många amerikanska sjukhus är sammankopplade med toppuniversitet, vilket skapar en samarbetsmiljö mellan forskare och praktiker.

– Andra sjukhus kan dra nytta av deras samarbete med ledande medicintekniska företag och läkemedels- och bioteknikföretag.

– Ytterligare en annan orsak till vår framgång är en dynamisk ekonomi som för med sig möjligheter till internationella partnerskap. Amerikanska medicinska skolor och sjukhus gynnas genom att locka många av de bästa och skarpaste hjärnorna, både inom och utanför USA.

Vi har lärt oss mycket om Donald Trump i svenska medier, men vad innebär valet av president för oss i Sverige?

– Oavsett vem som vinner presidentvalet på valdagen, det är långt till november, har jag all anledning att tro att den starka relationen mellan USA och Sverige kommer att fortsätta, och att USA kommer att förbli ledande inom forskning och utveckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078