Patienterna mäter hellre än vården - ny rapport
Nära en tredjedel i Sverige väger sig och en fjärdedel mäter själva sina träningsdata, men vården tar inte del av resultatet. Det är några av slutsatserna i rapporten Future health index.
Indexet rankar också ländernas grad av användande- och kunskapnivå och Sverige hamnar i mitten.
– Vi har ett system där vården släcker bränder och det finns ingen tid för prevention, säger Sara Riggare , forskare i
hälsoinformatik på KI och själv “professionell” patient.
I rapporten ingår 13 länder och Sverige har fått en sjunde plats. Rapporten är gjord med utgångspunkten att preventiv mätdata, egenvård och vård i hemmet är en förutsättning för att klara framtidens vårdsituation, med en åldrande genomsnittsbefolkning. I sammanfattningen konstateras att “bara” 32 procent av befolkningen registrerar sin vikt och att “endast” 26 procent av patienterna som ofta eller alltid registrerar sin träning.
Att en av fyra mäter träningsdata, det låter väl bra?
– Ja, absolut, det är bra, det kanske inte alltid är rätt fjärdedel, men det visar att patienter och människor i största allmänhet är intresserade av sin hälsa. Generellt kan man säga att kunskapen i dag är väldigt hög kring vad som är hälsosamt och inte, säger Sara Riggare, som forskar i hälsoinformatik på Karolinska Institutet och är ledamot i regeringens expertgrupp inom life science som bland annat undersöker Sveriges mjligheter inom detta område.
Intresset för egenmätta värden ökar i vården. En av fem, 17 procent, av patienterna uppger i rapporten att de någon gång delat data som de själva mätt, till personal i vården.
Men är vården intresserad RunKeeper och liknande?
– Vissa grupper, som diabetiker och hjärtsviktspatienter, har på vissa håll i landet kliniker som kan ta hand om data och omsätta det i behandling, men så ser det inte ut i allmänhet. Men de är väldigt lite så ännu, dagens vårdsystemet är över huvud taget inte anpassat för att ta emot och använda data från mätutrustning, eller att stödja egenvård, säger Sara Riggare.
Rapporten hanterar inte bara egengenererad data, utan handlar också om vård i hemmet. Enligt enkäten har patienter i Sverige begränsad kunskap om så kallad uppkopplad vård, som till exempel kan bestå av utrustning för patientövervakning i hemmet där data delas med vårdpersonalen.
Enligt Philips kommer digital- och uppkopplad vårdteknik omvandla vårdsystemet, och här finns en risk att Sverige släpar efter, skriver de i sitt pressmeddelande om rapporten. Både patienter och vårdpersonal i enkäten är över lag positiva till den nya tekniken,
– I dag finns ett stort glapp mellan patienternas beteende och vårdpersonalens förväntningar när det gäller registreringen av
hälsodata. En majoritet av läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal tycker att det är värdefullt för patienterna att registrera data som vikt, matintag och fysisk aktivitet. Men trots det uppgav bara 26 procent av patienterna att de ofta eller alltid registrerar sin träning och endast 32 procent att de registrerar sin vikt. Vi måste undersöka olika program och kampanjer för att förändra patienternas beteende om Sverige ska kunna gynnas av de möjligheter som digitaliserad och uppkopplad vård erbjuder framöver, säger Johan Folkunger , vd på Philips Health Systems.
Bättre samverkan och kommunikation mellan olika grupper pekas också ut som en viktig del av lösningen på att göra vården bättre, mer tillgänglig, till ett lägre pris. Ett mer integrerat vårdsystem där vårdpersonal, patienter, sjukhus, försäkringsbolag och myndigheter samarbetar.
– Patienterna skulle kunna ha fördelar av en integration, eftersom 81 procent uppger att de har fått lämna samma uppgifter till flera läkare. Nästan 80 procent av patienterna anser att det är viktigt att Sveriges, vårdsystem integreras, säger Johan Folkunger.
Det är en uppfattning som delas av vårdpersonalen, där hela 89 procent menar att integrerade vårdsystem kan påverka svenskarnas hälsa positivt enligt enkäten.
Andra data i rapporten visar på bristande intresse för folkhälsa, både från medborgare och sjukvård. Bara 12 procent av de tillfrågade patienterna anser att hälsa hos befolkningen är viktig. Hos sjukvårdens anställda anser 15 procent att den totala hälsan är viktig.
Hela rapporten Future Health Index