23948sdkhjf

Snart börjar Medtech Week 13-17 juni

Den 13-17 juni arrangeras för andra året i rad European Medtech Week. Ett europeiskt initiativ med syfte att öka kunskapen om och uppmuntra till dialog om medicinteknik.
Bakom Medtech Week står den europeiska branschorganisationen Medtech Europe. Förra året var första gången arrangemanget gick av stapeln. Syftet med veckan var att visa upp värdet av medicinteknik för att illustrera hur vår dynamiska bransch är en stark samarbetspartner i utvecklingen av vården och omsorgen. Det bygger man vidare på under 2016 genom att fokusera på hur medtech kan stödja människor i deras dagliga liv på temat ”from diagnosis to cure”.

Medtech Europes nationella medlemmar och företag organiserar under veckan olika aktiviteter runt om i Europa. I år satsas det stort från svenskt håll, samtliga fem dagar är fyllda med aktiviteter - några med riktade inbjudningar, men de flesta är öppna och välkomnar även allmänheten. Swedish Medtech är med och arrangerar flera seminarier i nära samarbete med Vinnovas strategiska innovationsprogram Medtech4Health och deras noder runt om i Sverige och med STUNS i Uppsala.

– Medtech Week är ett spännande initiativ som ger möjlighet för både företag, akademi, vård och organisationer att sprida kunskap om vad vi som bransch bidrar med, för samhället och för patienten, säger Anna Lefevre Skjöldebrand , vd för Swedish Medtech.

Tre spännande seminarier hålls på tre olika platser i Sverige från tisdag till torsdag – Uppsala, Umeå och Göteborg.

__________________________________________________

Uppsala
Digitala trender: Mer förebyggande vård och ökad tillgänglighet


Tid och plats: 14 juni, kl. 14.00 -17.00, Häggsalen, 10132, Ångströmlaboratoriet, Polacksbacken, Uppsala


Innovation Akademiska är en testbädd för medicintekniska innovationer vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och målet för verksamheten är att via olika samarbeten och praktiska tester korta tiden från idé till nytta hos patient.

Vad handlar ert seminarium om?

– Vi vill lyfta hur företag och forskare tillsammans med vården kan hitta nya medicintekniska lösningar. Mycket handlar om olika digitala projekt, vårdtjänster som stöder prevention och ökar tillgängligheten. Att se patienterna som en resurs som till exempel ska få tillgång till sina egna data och det handlar också om utveckling genom att vården och patienten får tillgång till mer och bättre data och att olika system ska kunna kommunicera med varandra. Landstinget i Uppsala Län var ju först ut med journal på nätet och av det har vi lärt oss mycket, säger Annika Remaeus , avdelningschef vid Innovation Akademiska.

Varför ska man komma dit?

– För att få inspiration av och exempel på samarbeten som fungerat och lett till nya vårdtjänster. Till exempel har vi startat en virtuell diabetesmottagning som fått mycket uppmärksamhet, inte bara i Uppsala. Man kommer också få veta mer om hur journalen på nätet har fungerat och hur man kan koppla vårdens olika datakällor för att få fram bättre prevention, behandling och omvårdnad.

Vad hoppas ni få ut av dagen?

– Att få visa upp allt spännande som händer, att Uppsala inte bara är läkemedel utan en viktig testbädd för ny medicinsk teknik. Men också att det blir tillfälle till utbyte – att det kommer personer som vill debattera och diskutera hur man kan förbättra vården med olika medicintekniska lösningar.

________________________________________

Umeå
Medicinteknik - Nyckeln till framtidens hälsovård och en motor för regional tillväxt


Tid och plats: 15 juni 2016, kl 13:00-17:00 REX Rådhuset, Umeå,

Centrum för medicinsk teknik och fysik, CMTF vid Umeå universitet och Luleå Tekniska högskola samordnar och förstärker excellent forskning i norra Sverige. Samverkan sker med bl.a. landstingen i Norr- och Västerbotten samt med näringslivet. Slutmålet är metoder, produkter och tjänster för effektivare, bättre och säkrare hälsovård.

Vad handlar ert seminarium om?
Medicintekniska produkter som är framtagna i regionen och vilka möjligheter dessa ger som motor för såväl bättre hälsa som regional tillväxt, säger Ronnie Lundström , professor, Centrum för medicinsk teknik och fysik, CMTF.

För att det är intressanta talare som berättar om ett angeläget ämne för alla som är intresserade av framtidens vård. Det finns möjlighet för alla i publiken att delta i samtalet.

Vad hoppas ni få ut av dagen?
Vi vill lyfta fram möjligheterna som kan skapas för regionen, för patienter och för hälso- och sjukvården med medicinteknik.
_______________________________________________

Göteborg
Fokus på nyttiggörande av medicinteknisk spetsforskning i Västsverige!


Tid och plats: 16 juni 2016, kl 12.00-15.15, Hjärtats aula, Vita stråket 12, Sahlgrenska universitetssjukhuset

MedTech West är en samarbetsplattform för forskning, utbildning, utveckling och utvärdering av nya biomedicinska koncept och teknologier i västra Sverige. Vi initierar, underlättar och främjar forskningssamarbeten mellan hälso- och sjukvården, industrin och akademin, säger Henrik Mindedal , föreståndare på MedTech West.

Vad handlar ert seminarium om?
Hur avancerad bildanalys, mikrovågsteknik och andra tekniker som forskare i Västsverige arbetar med kan användas för att ställa snabbare och säkrare diagnoser och därmed både rädda liv och minska lidande, säger Henrik Mindedal, på MedTech West.
Vem ska komma dit och lyssna?
Alla som är intresserade av att höra våra duktiga västsvenska forskare berätta om det allra senaste inom medicinteknik, som till exempel vad som händer inom forskningen kring benförankrade hörapparater, strokediagnos direkt i ambulansen och mycket annat som pågår just nu.

Vad hoppas ni få ut av dagen?
Vi vill att så många som möjligt ska få inblick i den fantastiska forskning som pågår här i Västsverige. Genom att samla forskare, politiker och patienter vill vi starta en dialog om vad som behövs för att forskningen verkligen ska kunna göra nytta för patienterna.

________________________________________

Faktaruta:

* Läs mer om veckans program och anmäl dig på swedishmedtech.se
* Det går att både följa och engagera sig i sociala medier under veckan genom att använda #medtechweek.
* Följ Medtech4Healths blogg under veckan medtech4health.se

Text och foto: Mia Engman
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063