23948sdkhjf

Digital revolution för värdebaserad vård

Modern teknlogi, smarta styrsystem och samordning är möjliggörare för värdebaserad vård. I Sverige har vi förutsättningarna. Nu är tiden inne att genomföra systemskiftet till värdebaserad vård menar ekonomen och entreprenören Carolina Wallenius.
Värdebaserad sjukvård innebär fokus på kvalitet och hälsoeffekter. Vården ersätts som hälsoeffekt per insatt krona.

Konkret innebär det att en beställare betalar för en patients fungerande höftled istället för en höftledsoperation. Värdebaserad vård handlar också om att följa best practice och evidens. Ersättningssystem och verksamhet måste ha samma mål. Produktionsbaserade ersättningssystem styr mot ökad produktion, vilket inte nödvändigtvis innebär ökad kvalitet. Det finns försök att sträva mot kvalitet även ur ett ersättningsperspektiv. Ett exempel är hur Stockholms läns landsting ersätter knä- och höftledsoperationer. Vårdgivaren tvingas att ta ett större ansvar för patienten över tid genom att ta ansvar över en två års period. Köper man höftoperationer får man många höftoperationer, men köper man patienters funktion stimulerar man utveckling att göra operationerna enklare med färre komplikationer och undviker operationer när det är möjligt.

När ersättningssystemen görs metodneutral kommer hälsoutfall att efterfrågas för att uppnå så hög patientnytta som möjligt. Sjukvårdens arbetssätt kommer att omformas och befintliga professionsgränser kommer tänjas för att bättre kunna leverera värde till patienten.

Värdebaserad sjukvård kan bli ett väsentligt skifte för svensk vård, men kommer att förbli en teoretisk modell om man inte kopplar teorin till praktiska angreppssätt och genomtänkta ersättningssystem som uppmuntrar nytänkande, innovation och modern teknologi.

Läs mer: Vad är NPM

Traditionellt har patientens egna upplevelser eller mätningar inte systematiskt integrerats i vårdens patientdata. I takt med att hälsoappar blir allt mer adekvata och tillgängliga kommer det också finnas ett värde i att vården integrerar patientens egen information. Att samla in stora mängder data i vården har tidigare varit tidskrävande för klinisk personal. Så behöver det inte längre vara. Ny teknologi gör det dessutom lättare att analysera stora datamängder, vilket möjliggör ett proaktivt arbetssätt med datadriven analys som ett hjälpmedel vid beslut.

Ett exempel på hur modern teknologi ökar kvalitet och tillgänglighet finns på det stora universitetssjukhuset Johns Hopkins Medicine med huvudkontor i Baltimore, Maryland USA. Verksamheten omsätter 7,7 miljarder dollar och är en av de ledande hälso- och sjukvårdsaktörerna i USA. Verksamhet är spridd på många geografiska platser och kan genom modern teknologi följas och styras i en ledningscentral som monitorerar information som är väsentlig för att styra vårdflöden på ett optimalt sätt och som dessutom ger möjlighet att simulera framtidens vårdbehov. Genom att stödja värdebaserade arbetssätt med modern teknologi kommer sjukhuset till exempel att minska väntetider med 30 procent. Att på detta sätt skapa ledningscentraler med analytiska verktyg och visuella gränssnitt skapar förutsättningar att öka både kvalitet och tillgänglighet i vården.

I Sverige finns goda förutsättningar att samordna vården mellan sjukhus, men också med annan specialistvård, primärvården och omsorg. Ledningscentraler kan vara en möjliggörare för att få utväxling på effekterna av förbättrad samordning.

Ett gott exempel på samordning av vårdnivåer återfinns i Norrtälje. Där har kommunen och landstinget bildat ett samägt bolag, TioHundra AB. Vårdbolaget TioHundra bedriver den verksamhet som tidigare drevs av kommunen (omsorg) och landstinget (sjukhus, vårdcentraler, psykiatri med mera).

Ett annat mer patientnära exempel på hur teknologisk utveckling skapar ökad kvalitet och en bättre patientupplevelse är den utveckling som sker på Neuroradiologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset där sjukhuset tagit fram ny MR-teknik för barn. Många barn har svårt att ligga still och därför sövs de inför undersökningen. Metoden som utvecklats innebär att man kan göra rörelsekorrigeringar, vilket ger att barnen kan vara vakna vid undersökningen och till och med titta på film under det att undersökningen pågår i MR-kameran. Detta är ett gott exempel på hur både den patientupplevda och den kliniska kvaliteten ökar med ny teknologi och framsynta forskares och klinikers insatser.

När kloka och kreativa krafter verkar i en miljö som främjar innovation och utveckling både av arbetssätt och teknologi skapas framtidens hälso- och sjukvård. Det finns goda möjligheter att skapa ett hälso- och sjukvårdssystem som står rustat för framtidens utmaningar, men det krävs mod. Har man förmåga har man också ansvar.

___________________________________________

Det här är värdebaserad sjukvård
Många specialister på hälso- och sjukvård har föreslagit nya sjukvårdsreformer. Ett av de mest lovande försöken benämns värdebaserad hälso- och sjukvård. Värdebaserad sjukvård introducerades som ett strategiskt ramverk av de amerikanska ekonomerna Michael E Porter och Elizabeth Olmsted Teisberg. De förespråkar ett skifte från processorientering till fokus på patientvärde i form av hälsoutfall.

___________________________________________
Globala utmaningar driver utvecklingen
Hälso- och sjukvården världen över står inför stora utmaningar oavsett vilka sjukvårdssystem och ersättningsmodeller som tillämpas. Utmaningarna kan sammanfattas till behov av:

Ökad kvalitet, såväl patientens upplevelse som klinisk kvalitet
Ökad tillgänglighet
Minskade kostnader

Att lösa dessa tre utmaningar samtidigt kan tyckas nära nog omöjligt. Det finns inga enkla lösningar på komplexa problem. Vägen till bättre och mer funktionella hälso- och sjukvårdssystem består av många steg. Det kommer att krävas nya synsätt, ny teknologi som i högre grad involverar patienten och ersättningssystem som främjar utveckling.

Text: Carolina Wallenius

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062