23948sdkhjf

Kursen som lär dig vistas på sjukhus

I ett samarbete mellan sjukhusen och branschföreträdare arrangerades för första gången i Sverige en certifieringskurs för medtechpersonal som medverkar i operationssalar och på operationsavdelningar. Syftet är att kvalitetssäkra att alla aktörer har rätt kunskap kring regler och praxis i samband med operation.
Bakom den nya certifieringskursen för medicintekniska produktspecialister som medverkar vid operation står Riksföreningen för operationssjukvård och branschorganisationen Swedish Medtech. I början av november genomfördes den första kursen.
De två kursdagarna var fullmatade med både teori och praktik. Syftet var att ge deltagarna kunskap kring skrivna och oskrivna regler i och omkring en operationssal.

Få platser på ett sjukhus är så tekniktäta som just operationssalar. Alla som arbetar på en operationsavdelning vet därför hur stort behovet är att ständigt hålla sig uppdaterad i handhavande av all den utrustning som används. Nya produkter, lösningar och operationstekniker introduceras kontinuerligt.

– Medicintekniska produktspecialister finns ofta med som stöd när man ska introducera ny teknologi, vid olika utbildningsinsatser eller uppföljning av befintlig utrustning. Att få mötas på det sättet är nödvändigt för båda parter och bidrar till en säkrare vård för patienten. Men det ställer samtidigt höga krav på att de produktspecialister som kliver in i operationssalen har god kunskap om regler och praxis, förklarar Petrus Laestadius , vice vd på Swedish Medtech och själv med mångårig erfarenhet som just leverantör av operationsutrustning till vården.

Att det är Riksföreningen för operationssjukvård och branschorganisationen Swedish Medtech som står som värdar för certifieringskursen faller sig naturligt. Föreningarnas medlemmar är målgrupp för kursen. Swedish Medtech har flera medlemsföretag som berörs av certifieringskursen. De flesta företagen levererar operationstekniska lösningar och har därför personal som medverkar vid operation.

– Det ska inte finnas en otydlighet i våra olika roller utan fokus ska vara på utbildning och erfarenhetsutbytet vid operationstillfället. Samverkan mellan operationsteamet och den medicintekniska produktspecialisten utgör grunden för en god vård och leder till en ökad patientsäkerhet, säger Kristina Lockner, ordförande för Riksföreningen för operationssjukvård.

Nu är den första kullen med 21 deltagare är nu examinerad och klar. Den första dagen fokuserade de på de teoretiska bitarna där deltagarna bland annat fick en genomgång av hur sjukhusen styrs och leds i Sverige samt vilka lagar och regler som styr verksamheten. De fick även inblick i upphandling, det medicintekniska regelverket och samverkansreglerna, som reglerar relationerna mellan leverantör och vårdpersonal. Den andra dagen förflyttades deltagarna till Huddinge sjukhus, där de i olika sejourer fick diskutera patienten och operationsteamet; ansvar, roller och förväntningar i operationsrummet samt miljön i operationsrummet sett ur ett hygienperspektiv. Efter en gruppdiskussion om rollen som produktspecialist och vad vården kan ha för förväntningar i mötet avslutades dagen med ett praktiskt prov på sjukhusets operationsavdelning.

Utbildningen ska fungera som en kvalitetsstämpel på de individer och företag som av olika anledningar är på operationsavdelningar och på sal. De som nu har genomgått utbildningen och klarat de teoretiska och praktiska proven har fått motta ett diplom och ett certifikat i form av en badge.

– Det blev två mycket lyckade dagar med bra diskussioner, frågor och god stämning. Utvärderingen visade också att deltagarna var väldigt nöjda. Nu ser vi med stor tillförsikt fram emot att träffa nästa kull, säger Jan Heidebrandt , utbildningsansvarig på Swedish Medtech.

Text och foto: Mia Engman Hyrén
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063