23948sdkhjf

Krönika: Långsiktighet viktigare än någonsin

Om man tar del av nyhetsflödet och de många kommentarerna kring tillståndet i Sverige är det lätt att bli modstulen. Men att vara modstulen hjälper inte utan det är viktigare än någonsin att utveckla hållbara lösningar.
Om man tar del av nyhetsflödet och de många kommentarerna kring tillståndet i Sverige idag, är det lätt att bli modstulen. Våra trygghets- och välfärdssystem sägs ha stora utmaningar. Sjukvård, åldringsvård, skola, socialtjänst, rättsskipning och försvar nämns särskilt.

Men att vara modstulen hjälper inte. Inte heller löser man varaktigt några problem genom att bara anlägga ett kortsiktigt perspektiv. En ambition att bara försöka hålla näsan över vattenytan kommer inte att föra en upp på land. Snarare är det viktigare än någonsin att utveckla hållbara lösningar. Panikåtgärder riskerar att göra ont värre.

Redan före de senaste årens ökade efterfrågan på välfärdstjänster, började Socialdepartementet studera om vi skulle klara av den förväntade förändringen i befolkningens ålderssammansättning. Utmaningen löd fler gamla, inte tillräckligt många yrkesverksamma och för lite pengar att betala kalaset för. Slutsatsen blev att vi fixar detta; om vi bara investerar i ny medicinteknik, IT, telekommunikation och med hjälp av dessa utvecklar nya arbetssätt. Socialdepartementets rapport Empati och hightech sammanfattade det så här: Ny teknik kommer att vara katalysatorn som möjliggör ett nytänkande inom sjuk- och äldrevård.” Och fortsatte: ”Framförallt måste mötet mellan patient/brukare och profession förändras. Annars produceras tjänsten på traditionellt sätt, och det enda vi är ganska säkra på inför framtiden är att vi inte kan fortsätta göra som vi hittills har gjort. Skadenivåerna och processineffektiviteten sett från avnämarnas perspektiv är för höga. Och produktivitetsutvecklingen är för låg sett från skattebetalarnas perspektiv. Med produktivitetsutveckling menar vi att patientvärde i form av hälsoutfall per krona som faktiskt åstadkoms måste öka.”

Den typ av förändring som efterfrågas är givetvis inte lätt att åstadkomma. Systemen är trögrörliga, stora organisationer, särintressena otaliga och det ledarskap som skulle behövas från både politiker och tjänstemän är avsevärt. Det som ändå talar för att läget kanske är mer gynnsamt än för fem år sedan, är att det ansträngda läget bör inte ha undgått någon vid det här laget. Krismedvetenhet gynnar förändring.

Utnyttja krismedvetenheten! Se medicinteknik och andra tekniker som den flytväst som inte enbart hjälper oss att hålla näsan över vattenytan utan även ger oss möjlighet till överblick för att sedan kunna avgöra vilket håll vi bör simma åt.

Petrus Laestadius

Vice vd Swedish Medtech
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063