23948sdkhjf

Närhet till hjälpmedel är nyckeln till användning

Med rätt teknik och rätt hjälpmedel som alltid finns till hands kan onödigt tunga förflyttningar undvikas, trycksår förebyggas och risken för skador på patient och personal minska.
Att förflytta sängliggande patienter kan vara tungt för personalen och ett jobbigt moment för patienten. Flera studier visar att användningsfrekvensen av manuella förflyttningshjälpmedel i vården minskar om inte utrustningen finns nära till hands och är enkel att förstå. Ett glidlakan som alltid ligger i sängen och är en del av sängens bäddsystem gör att användningen ökar vilket både spar personalens ryggar och minskar risken för att sängliggande patienter ligger fel med skador, som till exempel trycksår, som följd.

– Det vanligaste misstaget man gör vid förflyttning är att man inte använder några hjälpmedel eller använder dem med fel teknik, förklarar Ole Thy, leg fysioterapeut och utbildningsansvarig på Etac.

Att använda glidlakan minskar kraftigt friktionen och underlättar lägesändring och vändning av sängliggande personer med ingen eller starkt begränsad rörelseförmåga. Nyckeln till att använda hjälpmedel är närheten. Ett glidlakan som alltid ligger i sängen och är en del av sängens bäddsystem gör att användningen ökar.

Under det stora mötet Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund kommer besökarna att under en workshop få se demonstrationer av olika förflyttningstekniker som vändning i säng, högre upp i säng och hur man motverkar nedåtglidning i säng trots höjd huvudända. Teknikerna kan användas för patienter med omfattande vårdbehov, trycksår, hög smärtkänslighet och övervikt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063