23948sdkhjf

Medtechvärldens 100 mäktigaste 2016

Medicinteknik är en viktig del av lösningen på framtidens vårdutmaning. Hur satsningarna ser ut idag, de steg som tas i utvecklingen, är avgörande för vår allas framtida hälsa och överlevnad. Här är de människor inom forskning, industri, vård och samhälle som just nu har mest makt.


Så här har vi tänkt när vi satte ihop listan. Makt är möjligheten att påverka. För att påverka behövs verktyg. En stor plånbok kan vara ett kraftfullt verktyg, men i en komplicerad struktur som medtech-världen är plånboken bara en liten del av den palett av verktyg som står till maktutövarens förfogande.

Nytt för i år är en del bubblare inom IT. Politiker som banar väg och utvecklare och innovatörer som levererar en digital lösning kan förflytta sjukvården på ett par dagar. Där myndigheter har försökt i åratal.

Förmågan att tala och få människor att lyssna är alltid ett viktigt verktyg. Maktlistan innehåller också en stor del tysta maktutövare. De som väljer produkter i stora regioner och landsting får följare i hela landet.

Makt är inte självvalt. Vissa kämpar hårt för att öka sitt inflytande, medan andra erhållit verktyg och position att påverka, helt utan avsikt.

För de företagare som finns med på listan är ett samhällsengagemang nödvändigt för platsen. Det är företagare som genom att medverka i debatten eller investera i forskning och småföretag, påverkar industrins framtida förutsättningar. Människor på myndigheter och organisationer har en stor påverkan på medtech-världen. De har både en stor makt genom lagar och riktlinjer, men också genom ett upparbetat förtroende.

Patienten fortsätter att förvärva makt. De nya digitala lösningarna skyndar på utvecklingen. Tillgång till sin egen information, tillgång till sin läkare och tillgång till kunskap stärker.

När patienten har makt måste sjukvården utbilda och informera för att få patienten att ta ett obekvämt beslut och pedagogik blir ett viktigt vapen för framtidens sjukvård. Den som förklarar bäst överlever.

Och kom ihåg, makt är en färskvara. Nästa år kan listan se väldigt annorlunda ut.

Hanna Brodda, chefredaktör

Källa: Underlaget till listan kommer från ett flertal källor, ihopsamlade av redaktionen på tidningarna MedTech Magazine och MedTech Hjälpmedel.

______________________________________________________________

Anders Lönnberg - Läs intervjun: "Jag gillar makt"
Eric Topol , kardiolog, Professor Genomics, The Scripps Research Institute, en av världens främsta opinionsbildare avseende hälso- och sjukvård. Redan 2012 väckte han oss med boken ”Creative Destruction of Medicine” och 2015 övertygade han oss definitivt med boken ” The Patient will see you now”. Här beskrivs hur modern teknologi blir den stora patientrevolutionen av samma betydelse som när Gutenberg demokratiserade bildning genom tryckkonsten. Det är nu det händer. Även i Sverige. Han lever som han lär och levererar sina budskap i sociala medier, många nya tweets varje dag till de över 80 000 följarnas glädje.
Mikael Damberg , närings- och innovationsminister har senaste året levererat på sitt löfte om “helhetsgrepp om life science-sektorn”. Med de 100-tals miljonerna till medicintekniken, genom MedTech4Health, visar han branschen tydligt förtroende. Och ansvar. Projektet, finansierat genom Vinnova, är dessutom en innovation i sig.
Anna Lefevre Skjöldebrand , vd för Swedish Medtech med uppdrag att öka makten för hela branschen. Nu sitter hon också med som företrädare för medtechbranshcen i expertgruppen för life science, utsedd av regeringen under Näringslivsdepartementet. Lefevre Skjöldebrand företräder också Sverige i den europeiska branschorganisationen Eucomed.
Daniel Forslund har tagit sitt jobb som innovationslandstingsråd i Stockholm på allvar och varit uppfinningsrik både vad gäller digitalisering inom vården och vårdens tillgänglighet för stockholmarna, bland annat med införandet av webbtidbokning för patienterna. Många regioner förväntas inspireras och följa efter. Forslund är tjänstledig från sitt jobb som chefsstrateg på Vinnova. Ännu fler följare på Twitter, nu 3192 (i fjol 2193).
Sara Riggare är patient, forskare och entreprenör. Eftersom hon är engagerad i flera viktiga delar av medtechvärlden, och dessutom besitter en enorm social förmåga med nätverk i hela världen, toppade hon Maktlistan i fjol. Hon är också med i regeringens expertgrupp för life science-sektorn. Hennes inflytande kommer knappast minska.
Tomas Puusepp är tillbaka som vd för Elekta och som krönikör för MedTech Magazine och starkare än någonsin. Ytterligare stärkt med stor leverans till Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Rickard Eriksson
Karin Båthelson , neurofysiolog på Sahlgrenska och förste vice ordförande i Läkarförbundet. Förändringsbenägen och orädd.
Erik Hansson , biträdande chef för EU-kommissionens medicintekniska avdelning, med stort inflytande över de nya medicintekniska direktiven.
Louise Strand , ordförande för Landstingsnätverket för upphandling, LfU och inköpsdirektör i region Skåne, uppmuntrar hela branschen och sina upphandlarkolleger att tänka nytt, som hon säger: “Om vi gör som vi alltid gjort, då vet vi ju precis vilka problem som kommer att uppstå”.
Helena Dzojic är chef för enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket och hennes position ger en stor makt över vilka medicintekniska varor som kommer ut på marknaden.
Agneta Karlsson , statssekreterare på socialdepartementet, jobbar med att ge underlag och hjälpa sjukvårdsministern att välja var pengarna ska satsas. Karlsson har flera gånger visat att hon prioriterar medtechvärlden, bland annat när hon var med och talade om vikten att tänka nytt, när priset MedTech Award delades ut i höstas.
Johan Höglund fick hem storaffären när Philips blev huvudleverantör till nya Karolinska Solna. Nu har han bytt jobb och gått till IT-giganten Tieto.
Penilla Gunther är en patient som inte heller sitter snällt med mössan i hand. Hon är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och driver många viktiga frågor så fort hon får chansen. Hon blev inte partiledare i fjol, men hon är en engagerad politiker som gör mer än rollen kräver.
Göran Stiernstedt , mannen bakom den nya utredningen ”Effektiv vård” som föreslår att primärvården ska få ett utökat uppdrag i syfte att avlasta akut sjukvården, bland annat genom att modern teknologi används bättre.
Saeid Esmaeilzadeh är innovatör och adjungerad professor i materialkemi. Esmaeilzadeh investerar och är

aktiv ägare till flera bolag inom hälsa och medtech, bland annat Episurf och Diamorph.
Emma Spak , ordförande för Sveriges yngre läkare och ordförande på Läkarförbundets råd för IT och medicinteknik har inlevelseförmåga nog att se vården från patientens perspektiv vilket ger henne en särställning inför läkarkårens omställning från behandlare till pedagoger.
Peter Graf, vd för Tiohundra, Norrtälje där omsorg, primärvård och sjukhusvård samorganiseras. Tiohundra bedriver Sveriges mest digitaliserade vård med samordning mellan vårdnivåer som honnörsord. Peter Graf ser dessutom till att ha medarbetarna med på båten och genomför ett kunskapslyft avseende digitalisering.
Martin Ingvar , professor på Karolinska Institutet, vet mycket om hjärnan. Nu tar han sig an medicintekniken genom en rad digitaliseringsprojekt, bland annat ett projekt på Gustavsbergs vårdcentral. Resultatet har kapacitet att göra skillnad.
Danica Kragic , professor i datalogi på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, och ledare för Centrum för autonoma system och forskare i datorseende och robotik. Starkt personligt driv att utveckla robotar för vården som ger resultat. Och med i regeringens expertgrupp för life science-sektorn.
Carl Bennet startade största medtech-bolaget på börsen, Getinge, och är fortfarande en av huvudägarna och styrelseordförande. Stöder forskningen i Sverige.

Ingrid Bengtsson-Rijavec är Hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Skåne.
Mikael Ohrling , Chef för SLSO och SLL. En av de mest innovationsdrivande cheferna inom Stockholms läns landsting med en verksamhet som omsätter en bra bit över 10 miljarder. Har skapat en innovationssluss som ser till att entreprenörer slussas rätt och får rätt förutsättningar för att kunna göra nytta i vården. Förmodligen den verkliga makthavaren i 3R.
Bertil Gonzales Guve är bland annat viktig som initiativtagare till patientsäkerhets-projekt mellan vård och akademi som chef för Centrum för teknik i medicin och hälsa, CTMH. Arkitekten bakom Medtech4Health. En doldis med stort inflytande.
Thaila Skye , brittisk vloggare och bloggare med Crohns sjukdom som förenar stomipatienter världen över,

eller “fellow osteomates” som hon kallar dem, genom att dela erfarenheter av medicintekniska produkter, operationer och behandlingar. Hon kräver det bästa, det som alla borde få, och hennes röst rör om långt in i vårdapparaten.
Magnus Lindholm , vice ordförande i Swedish Medtechs styrelse och vd Baxter Medical i Sverige, har under året klivit fram och förväntas snart synas ännu mer.
Mats Palerius , vd och medgrundare till Zenicor och styrelseledamot i Swedish Medtech. Bra på att samarbeta med myndigheter och
Ragnar Lindblad är stark förespråkare för IT i vården. Med sin läkarbakgrund förstår han användarens verklighet och blev en pedagogisk brygga mellan leverantör och mottagare som sitt tidigare konsultföretag. Nu sätter han sig på tredje stolen som ansvarig för Västra Götalandsregionens digitala utveckling. “Det handlar om evolution, inte revolution, säger han i ett pressmeddelande från regionen.
Hans Karlsson chef för hälsa o sjukvård på SKL. Stor (underutnyttjad?) kapacitet till initativ till omorganisering och samarbete mellan professioner och parter i kommuner och landsting.

Läs mer: Medtechvärldens 100 mäktigaste

Läs mer: Maktlistan2016: plats nr 30-69

Läs mer: Maktlistan2016: plats nr 70-100
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063