23948sdkhjf

Maktlistan 2016 - plats 30-69

Medtechvärlden är viktig för vår allas framtida vård och hälsa. Forskning, myndigheter och människors insatser nu är viktiga. Här är de viktigaste på listan på platserna nr 30-69.


Läs mer: Medtechvärldens 100 mäktigaste

Läs mer: Maktlistan2016: plats nr 70-100

30. Thomas Mueller, vd för Invacare som sponsrar en rad projekt som gör skillnad i många människors liv och en av initiativtagarna till Sveriges ståtligaste hjälmedelsmöte Fokus Hjälpmedel.

31. Henrik Mindedal på Medtech West har som uppdrag att få ihop forskning, industri och praktik. Nu adderas också en viktig position som nod inom projektet MedTech4Health.

32. Katarina Johanson är ordförande i Nätverket mot cancer som förenar patient- och intresseorganisationer med fokus på cancerpatienter i Sverige. En patientröst som det lyssnas till allt mer. Foto: Emelie Nygre

33. Olivia Wigzel chef för Socialstyrelsen som kan spela en stor roll i medtechvärlden med initiativ-och tillsynsansvar.

34. Hans Winberg , grundare av Leading Health Care och styrelseledamot på Karolinska Sjukhuset med förmåga att göra skillnad. För med outtröttlig energi in nya tankesätt i sjukhusmaktens korridorer.

35. Torbjörn Kronander är vd och en av grundarna till Sectra.

36. Hans Karlsson , chef på avdelningen för vård och omsorg SKL har klivit in och gett organisationen flera uppdrag för staten.

37. Malin Blixt projektleder försöket vid TLV med att göra hälsoekonomiska utvärderingar av medicintekniska produkter. Tyvärr är det få i vården som tar till sig rapporterna innan val av vara, visar rapport från Vårdanalys. Om det ändras ökar makten betydligt.

38. Maria Strømme , forskare i nanoteknologi vid Uppsalas universitet, vet hur liten teknologi kan göra stor skillnad i en människas kropp.

39. Per Mosseby , direktör på avdelningen för digitalisering, SKL , med i Näringslivsdepartementets expertgrupp för digitaliseringen av Sverige.

40. Helene Hellmark Knutsson , forskningsminister, har inte använt sitt inflytande för att märkbart öka forskningen i medicinteknik eller förändra för patienterna, men hon skulle kunna. Upp till bevis med höstens forskningsproposition.

41. Carolina Wallenius , rådgivare, konsult och vd för Nowa Health, verkar överallt utan att synas, fast syns gör hon också. Ofta anlitad moderator och föredragshållare. Senaste året har flera digitala projekt lanserats där hon synts bland initiativtagarna. En av pristagarna i MedTech Innovation Award.

42. Roger Henriksson , chef på Radiumhemmet.

43. Hans Berg är nu globalchef på SCA Hygiene och med i Swedish Medtechs styrelse och en god nätverkare.

44. Jörgen Nordenström , professor på Karolinska Institutet, författare till boken ”Värdebaserad vård- är vi så bra vi kan bli?”. Kirurgen som nu förändrar sjukvården genom att koppla ihop värdebaserade vårdprocesser med modern teknologi.

45. Sofia Ernestam , överläkare, specialistsakkunnig i reumatologi vid Karolinska Institutet och den kliniska kraften bakom tjänster som Patienten egen provhantering och Ontilederna.nu

46. Niklas Sundler , Region Skånes gamla IT-chef som blev chef på Telia Healthcare, och med det fick en större budget, tillgång till hela landet och muskler att flytta hem vården.

47. Petrus Laestadius , arbetar som vice vd i Swedish Medtech både för branschens- och medlemmarna bästa, och för att öka medvetenheten om medicinteknikens möjligheter att lösa framtidens ökade vårdbehov

48. Ann Söderström , hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

49. Carina Nordkvist Falk , Region Skånes tidigare chef för strategisk e-hälsa tröttnade på offentlig sektorn och blev vd för det privata vårdbolaget Vård i Norden AB. Redan första kvartalet såg hon till att ta fram nya lösningar som med hjälp av modern teknologi hjälper kroniskt sjuka på ett nytt sätt, med appar, nytänkande och mod kommer hon att förändra vården från sin nya plattform.

50. Reidar Gårdebäck , tidigare vd för Medtronic, nu rattar han guldgruvan. Medtech4Health. Han sprider budskapet, har valt ut de som ska jobba tillsammans med honom och han svarar på frågor. Pengarna delar han inte ut. Läs mer på sid 54.

51. Stanley Holsteiner , programdirektör Nya Karolinska Solna och med i CTMHs styrelse.

52. Ann-Sofie Lodin , regiondirektör och med i regeringens expertgrupp för life science-sektorn. Kommer tidigare från privata vårdföretag som Carema och Capio. Nu har hon en budget på cirka 50 miljarder kronor och har mer än 50 000 anställda under sig.

53. Hans Enocson , chef på General Electric i Norden och ordförande för Swedish Medtech.

54. Lena Gustafsson , rektor för Umeå universitet och professor i mikrobiologi med bland annat tillämpning för industriell bioteknik. Hon har tidigare varit chef för Vinnova och är ledamot i Ingenjörsakademin, IVA. Nu är hon med i regeringens expertgrupp för life science-sektorn.

55. Prins Daniel , aktiv patient i bland annat MOD, registret för organdonation och entreprenör. Han har tagits emot på Ingenjörsvetenskapakademin och får där en bra plattform att verka utifrån.

56. Lena Larsson , upphandlare i Jämtlands län som bland annat varit drivande i projektet Den goda affären. Sitter i styrelsen för LFU.

57. Sofia Wallström , gd på Tandvårds och läkemedelsförmånsverket LV.

58. Gabriel Wikström , s, minister för folkhälsa och sjukvård, stoltserar med kunskaper i Svensk medtechhistoria och visar att han litar på branschens förmåga att lösa vårdens utmaningar, bland annat de digitala. “Vi gjorde strålkniven och visualiseringsbordet. Nu ska Sverige visa världen vad vi kan inom ehälsa”, sa han på Nationella eHälsodagen i höstas.

59. Barbro Fridén , sjukhusdirektör på Sahlgrenska med siktet inställt på samarbete.

60. Albert Bengtson , strategichef på Apple, håller sig undan rampljuset enligt företagets policy, men redaktionen anar att han finns med i många projekt som direkt eller indirekt rör svensk sjukvård.

61. Lars Carlsson , en man med stor plånbok och många kvadratmetrar och operationssalar att fylla. Programledare och ansvarig för inköp av medicinsk teknik och IT till Nya Karolinska Solna.

62. Britta Wallgren , drivande vd på Capio som ligger långt framme i kvalitetsarbete och kundupplevelse.

63. Marie-Louise Selander , ordförande i Upphandlingskommitten på Swedish Medtech och säljchef på 3M.

64. Anders Weilandt, vd Diabetes Tools, har gått före med ett tekniskt stöd för människor med folksjukdomen diabetes. Hans och företagets arbete visar att appar kan vara en avgörande del av en behandling.

65. Thomas Wedergren, chef för SLL Upphandling i Stockholms läns landsting.

66. Agneta Montgomery, överläkare vid Lunds universitetssjukhus och ordf Svensk kirurgisk förening som forskar och utvecklar magkirurgi i Sverige.

67. Måns Rosén , tidigare chef för SBU, har i sin utredning för regeringen kommit fram till att vården ska koncentreras och specialiseras mer. Därtill visar han att statens styrning över den högspecialiserade vården ska öka. Rapporten var färdig i slutet på förra året, nu får vi se hur den mottas.

68. Barbro C Ehnbom är en viktig länk mellan USA och Sverige genom sitt möte SALSS som hon arrangerar varje år. Ett möte som samlar nobelpristagare, professorer, de främsta inom näringslivet och investerare. Från båda länder.

69. Casper Winsnes, uppfinnare, vd och grundare av Chorus, ett innovativt IT bolag inom hälso- och sjukvård som är med i de flesta verklighetsförankrade digitala projekt inom vården just nu. Winsnes är hjärnan bakom såväl arkitektur som programmering till flera viktiga innovationsplattformar och lösningar som kommit fram under de senaste åren, HIP (Health innovation Platform) HÄP ( Hälsa på plats), PEP, men också den nya versionen av NPÖ ( nationell patient översikt).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079