23948sdkhjf

Efter KI-skandalen - branschen kommenterar

Efter avslöjandet om kirurgen Paolo Macchiarinis operationer på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset pågår utredningar. Händelsen kan få konsekvenser för svensk life science-forskning.
Sedan i somras har SVT:s producent Bosse Lindquist följt kirurgen Paolo Macchiarini. Dokumentären Experimenten visar hur omvärlden förfördes av ”stjärnkirurgen” och hur sedan kollegerna började misstänka felaktigheter och varnade, men tystades ner.

Efter dokumentären och den efterföljande kritiken har Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten valt att lämna sin post och flera ansvariga har valt att göra samma sak. Nu pågår utredningar och händelsen väntas få konsekvenser. Både för relationen mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, och kommande gemensamma forskningsprojekt, men också för svensk bio- och medtech. Bland annat när det gäller möjligheterna att genomföra kliniska prövningar.

Life Science Sweden har frågat branschföreträdare vilka konsekvenser de förväntar sig efter avslöjandet.

Anders Blanck, vd för Lif, kommenterar: "Det behövs en etisk kompass"

Anna Lefevre Skjöldebrand, vd Swedish Medtech, kommenterar: "Risken är att patienter avstår studier"



Jonas Ekstrand, vd Sweden Bio, kommenterar: ”Kan minska samarbetet mellan vård och forskning”

Henrik Mindedal, chef för MedTech West, kommenterar: "Lagar och regler är redan tydliga"

Bakgrund
Det var i januari som SVT:s redaktion Dokument inifrån sände Experimenten, en dokumentär i tre delar om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini.

Dokumentären berättar om hur Paolo Macchiarini anställdes 2010 av Karolinska Institutet. Han var kirurg och kom under tiden på KI på ett nytt sätt att göra strupar av plast, doppade i ett bad av stamceller. För drygt ett och ett halvt år sedan anmäldes han av sina närmaste kolleger för forskningsfusk. Patienterna som Macchiarini opererat på Karolinska Universitetssjukhuset, mådde inte bra. De blev sjuka och kom snart tillbaka till sjukhuset. I journalerna som SVT gått igenom, är de svåra komplikationerna återgivna. Men i de vetenskapliga rapporterna skrev kirurgen inget om hur dåligt de nya “organen” togs emot av kroppen. De flesta patienter i studien överlevde inte.

Varken Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset vidtog några åtgärder efter kollegernas avslöjande. När flera av patienterna dött anmäldes Paolo Macchiarini till polisen och en åklagare startade en utredning av kirurgen för grovt vållande till annans död och vållande av kroppskada. Det som hände då var att kollegerna som anmält kirurgen, själva blev ifrågasatta av sjukhuset och institutets ledning.

I maj 2015 kom den opartiska granskaren Bengt Gerdins dom. Rapporterna stämmer inte överens med patienternas journaler, detta är forskningsfusk konstaterade han.

– Det som står i uppsatserna är inte med sanningen överensstämmande, säger Bengt Gerdin i dokumentären.

Men Karolinska Institutet fortsatte i augusti i fjol att stå bakom sin stjärnkirurg.

– Han har KI:s förtroende, sade Anders Hamsten då. Han har inte gjort sig skyldig till oredlighet i forskning.

Efter att den sista delen i dokumentären sänts meddelade institutets rektor Anders Hamsten att kirurgen inte kunde vara kvar. Samtidigt underströks att ingreppen inte varit felaktiga. I pressmeddelandet, som kom dagen efter sändningen den 28 januari 2016, uttalade sig Karolinska Universitetssjukhusets chefläkare:

– För Karolinska Universitetssjukhusets del har det dock inte framkommit något som ändrar vår grundinställning gällande de tre operationer som genomfördes hos oss, säger Gunnar Öhlén. De gjordes för att det inte fanns några alternativa behandlingar som kunde rädda de tre patienternas liv, står det i pressmeddelandet från Karolinska Institutet.

Flera operationer har utförts i Ryssland av Paolo Macchiarini sedan hans forskning ifrågasatts i Sverige.

Foto: Conan Fitzpatrick, SVT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062