Blanck om KI-skandalen: "Det behövs en etisk kompass"
Vad kan avslöjandet om kirurgen Paolo Macchiarini och Karolinska Institutets agerande, få för konsekvenser svensk biotech och för möjligheten att genomföra kliniska prövningar? Anders Blanck, vd för Lif, kommenterar.
"Regelverket kring kliniska prövningar för läkemedel är både omfattande och strikt, och syftar i första hand till att skydda patienterna. Trots reglerna sker ibland – även om det är mycket ovanligt - incidenter som får stora och negativa konsekvenser, inte minst för de patienter och anhöriga som drabbas. Sådana händelser följs alltid av ett analysarbete för att titta på om de regler som finns är tillräckliga, men också om saker och ting hade kunna göras annorlunda. Så kommer att ske även nu, och det kommer sannolikt att leda till vissa justeringar av reglerna – även om det ännu inte går att förutspå vilka."
Kan det/borde det bli några andra konsekvenser för svensk biotech-forskning?
"Det är viktigt att det även i framtiden är möjligt att pröva experimentella behandlingar, för det är på så sätt som vi hela tiden flyttar fram det möjligas gräns – och det behövs många nya behandlingar för att svara upp mot de stora medicinska behoven. Men, det kräver ett etiskt och ifrågasättande förhållningssätt – och det räcker inte bara med regler, utan det handlar om att alla inblandade måste ha en tydlig etisk kompass. Det är dock inte något som kan regleras fram. Jag ser ett behov av en intensifierad diskussion om hur vi på ett bättre sätt kan hantera verksamhet som ligger i gränslandet mellan vård och forskning. Här behövs mer arbete göras för att rusta oss ännu bättre för framtidens svåra gränsdragningar."
Anders Blanck, vd för Lif