23948sdkhjf

Aktivt sittande för äldre

Vilka faktorer ska styra vid val av rullstol? Personens ålder eller en sittanalys? Flera personer skulle kunna ha, och må bra av, en aktivrullstol.
Hur ska vi välja rullstol? Efter användarens ålder eller efter en genomförd sittanalys? Flera personer skulle kunna ha, och må bra av, en aktivrullstol. Med en aktivrullstol kan användaren kanske bli mer självständig och bättre utnyttja sin fulla förmåga.

När vi har fyllt 65 år tillhör vi automatiskt geriatriken men detta innebär inte att val av rullstol per automatik ska bli en tyngre modell som är mer svår att manövrera självständigt. Vi åldras olika och därför bör varje förskrivning av rullstol föregås av en sittanalys som visar vilken typ av rullstol som är mest lämplig.

– Försöker du anpassa människan efter en rullstol, i stället för tvärtom, har du börjat i fel ände, Det säger Invacares utbildningschef, sjukgymnasten Stina Dahlbeck.

Stina Dahlbeck vill vidga förskrivarnas vyer och få dem att reflektera över varför de väljer det ena framför det andra vid val av rullstol och hon vill de öka förståelsen för och användandet av aktivrullstolar för äldre.

– I en aktivrullstol, alltså en fastramsrullstol med fasta benstöd i en 90-gradig vinkel, finns ingen risk att du lutar ryggen bakåt så att du hamnar i viloläge och blir inaktiv, enligt Stina.

Kroppen är gjord för rörelse men är samtidigt ganska lat och söker stöd och stabilitet. I en aktivrullstol förblir kroppen aktiv till skillnad från i en komfortrullstol där användaren ofta sitter lätt tillbakalutad. Att sitta aktivt är mycket jobbigare för kroppen och någon man kanske bara klarar av kortare stunder. Men det kan medföra flera positiva effekter menar Stina Dahlbeck:

– Att sitta i en aktivrullstol gör att du ser mer aktiv ut. Du kanske upplever att du klarar mer och får bättre självkänsla. Sedan kan du flytta över från aktivrullstolen i någon annan stol när du behöver vila.

Aktivrullstolen är oftast gjord i aluminium eller annat lättviktsmaterial. Dessutom tar den mindre plats och syns mindre, vilket gör att du ser människan mer än rullstolen.

– Alla passar förstås inte i en aktivrullstol men det ska finnas med som ett alternativ så man får rätt stol för rätt person.

Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 9-10 mars håller Stina Dahlbeck en workshop där du kan lära dig mer om aktivt sittande för äldre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203