Surfplattor som stöd vid afasi
Kan personer med afasi vara hjälpta av surfplattor och appar i sin kommunikation? Hur upplevs kommunikationshjälpmedel som stöd och vilka faktorer är viktigast för att få bästa utfall? Detta har ett projekt i Region Skåne tittat på.
– Vi har i ett projekt tittat på hur åtta personer med afasi upplever användandet av surfplattor och appar som stöd för kommunikation. Vi har även utvärderat hur sex anhöriga eller personal upplever patientens användande av surfplatta och appar som kommunikationshjälpmedel, förklarar Eva.
Till surfplattan kopplas olika appar som erbjuder bilder, foto, text och talsyntes, till exempel Widgit Go och Gridplayer. Erfarenheten från projektet visar att surfplattor kan vara till stor nytta för patienter med afasi men att utbildningsinsatser på tekniken som sådan är viktiga och nödvändiga.
– Förutom speciella appar som kan förskrivas finns flera inbyggda funktioner i surfplattor som kan vara till nytta för personer med afasi, som exempelvis möjligheten till videotelefoni och olika fotoappar, säger Eva Alenbratt.
Genom projektet stod det klart att för patienter med afasi, precis som för andra patienter som har kommunikationssvårigheter, är samtalspartnern viktig.
– Man behöver stöd av samtalspartnern för att göra sig förstådd. Afasipatienter har svårt med symboler i allmänhet och därför blir en stödjande samtalspartner en viktig faktor för att lyckas göra sig förstådd. Även för läsande och skrivande patienter är samtalspartnern viktig, men inte lika avgörande.
Surfplattor och appar kan vara till god hjälp i kommunikationen för afasipatienter men utbildning och uppföljning behövs.
– Man kan inte bara lämna ut en surfplatta och tro att resten ska sköta sig av sig självt.
Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 9-10 mars kommer Eva Alenbratt att berätta mer om hur surfplattor och appar kan hjälpa personer med afasi.