23948sdkhjf

Halv miljard ska rädda life science i Sverige

Nu blir det storsatsning på regenerativ medicin i Lund. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierar med 535 miljoner kronor ett nytt forskningscentrum i Lund som ska utveckla forskningen kring skadad vävnad.
Vid det nya centret, Wallenberg Centre of Molecular Medicine at Lund University, ska fokus läggas på regenerativ medicin. Regenerativ medicin är när skadad vävnad ersätts eller återställs, exempelvis genom transplantation, användning av stamceller eller genom att hjälpa kroppens egen läkandeprocess.

Vid centret kommer forskning bedrivas på sjukdomar i nerver och muskler, i andningsvägarna och blodsystemet samt på hjärt-kärlsjukdomar och endokrina sjukdomar, där kroppens hormoner ligger bakom åkomman.

Finansieringen till att bygga upp centret kommer från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Lunds universitet och Region Skåne. De bidrar med 225, 160 respektive 150 miljoner kronor, fördelat över tio års tid. Pengarna ska främst användas till att anställa unga forskare till centret.

Tillsammans med stiftelsens satsning under hösten 2014 på ett nytt center för molekylär medicin vid Göteborgs universitet, har denna satsning målsättningen att åter få svensk life science-forskning att nå en världsledande position.

– Stiftelsen genomför en kraftfull satsning inom life science- området. Vi planerar att anslå 1,7 miljarder kronor under en tioårsperiod för att bland annat skapa ett nätverk bestående av de främsta forskarna runt om i landet, som komplement till Scilifelab i Stockholm-Uppsala regionen. En annan viktig ingrediens är att öka samarbetet mellan grundforskning, klinisk forskning och läkemedelsindustrin, säger Peter Wallenberg Jr , ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, i ett pressmeddelande.

Text: Erika Lindbom Sierakowiak

Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063