Ministrarna som påverkar medtechvärlden
Den nya regeringen har presenterats och nya förmågor ska ta ut nya riktningen för Sveriges sjukvårdspolitik, innovationsklimat och utbildning. Viktigast för patienter, sjukvård och industrin inom medtech och life science blir kanske Gabriel Wikström, s, folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister.
- Jag har tidigare arbetat mycket med företagarfrågor och frågor kring forskning och innovation. Dessutom kommer näringsdepartementet ta tillbaka ansvaret för huvuddelen av de statliga bolagen från finansdepartementet, säger Mikael Damberg till SVT.
Helene Hellmark Knutsson blir minister för högre utbildning och forskning och förväntas därmed bli mycket viktig för svensk life science. Hon har en stark förankring inom sjukvården och vill enligt uttalanden på sin hemsida lägga stor vikt vid samverkan mellan sjukvård, akademi och industri.
Ny utbildningsminister blir Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin . Han har i de uttalanden han gjort i samband med valet 2014 visat störst intresse för frågor kring grundskola och gymnasium hur mycket han tänker ägna sig åt frågor som rör forskning och högre utbildning är oklart.
Gustav Fridolin är 31 år gammal och suttit i riksdagen sedan 2002 med ett uppehåll 2006-2009 då han arbetade som journalist och folkhögskolelärare.
Folkhälsoministern Gabriel Wikström har redan sagt att han kommer att lyssna på vad nyckelspelarna inom svensk sjukvård har att säga. Han nämner bland annat Vårdförbundet i en intervju i Svenska Dagbladet.
Även statsminister Stefan Löven kommer att vara direkt involverad i life science-frågor. Under sitt tal i riksdagen i morse talade han om att han, som han nämnt tidigare, kommer att inrätta ett innovationsråd lett av honom själv för att öka samverkan mellan näringsliv och universitet. Han vill också satsa mer långsiktigt på forskning genom att låta nästa forskningsproposition omfatta tio år i stället för de fyra år som gällt fram till nu.
Löven talar också om att öka jämställdheten i forskningen genom att öka antalet kvinnliga professorer och kvinnliga ledamöterna i bolagsstyrelserna hos börsnoterade bolag. Före 2016 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor annars kommer regeringen att lägga ett lagförslag om kvotering.
Vad det gäller jämställdhet levererar Stefan Löven genom att utnämna tolv kvinnor och tolv män till ministrar.
Här är hela listan
Åsa Romson (MP) – klimat- och miljöminister samt vice statsminister
Margot Wallström (S) – utrikesminister
Morgan Johansson (S) – justitieminister
Anders Ygeman (S) – inrikesminister
Isabella Lövin (MP) – biståndsminister
Peter Hultqvist (S) – försvarsminister
Annika Strandhäll (i dag ordförande i fackförbundet Vision) – socialförsäkringsminister
Gabriel Wikström (S) – folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister
Åsa Regnér (tidigare bland annat generalsekreterare för RFSU) – barn, äldre- och jämställdhetsminister
Kristina Persson (S) – strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete
Magdalena Andersson (S) – finansminister
Per Bolund (MP) – finansmarknads- och konsumentminister
Ardalan Shekarabi (S) – civilminister
Gustav Fridolin (MP) – utbildningsminister
Aida Hadzialic (S) – gymnasie- och kunskapslyftsminister
Helene Hellmark Knutsson (S) – högre utbildning- och forskningsminister
Ibarahim Baylan (S) – energiminister
Mikael Damberg (S) – närings- och innovationsminister
Mehmet Kaplan (S) – bostads- och stadsutvecklingsminister
Anna Johansson (S) – infrastrukturminister
Sven-Erik Bucht (S) – landsbygdsminister
Alice Bah Kuhnke (generaldirektör för Ungdomsstyrelsen) – kultur- och demokratiminister
Ylva Johansson (S) – arbetsmarknadsminister
Stefan Löfvens regering presenterades den 3 oktober. Viktiga nyckelpersoner att hålla koll på blir Gabriel Wikström, folkhälso- och sjukvårdsminister, Mikael Damberg, s, och Gustav Fridolin, mp, blir Sveriges nya närings- respektive utbildningsminister. Minister för högre utbildning- och forskning blir Helene Hellmark Knutsson, s.