Gunnar Goblirsch - en omutbar upphandlare
Lagen om offentlig upphandling irriterar många i sin stelbenhet, men saker ska ändå köpas in till vården och det ska göras på ett rättvist och lagligt sätt. Då är lagen bra. - Vi är helt omutbara, för utländska företag kan gränsen ibland vara svårt att förstå men vi förklarar gärna, säger upphandlare Gunnar Goblirsch.
- Det är ett spännande projekt, något som bara händer en gång i livet. Det roliga är att få sätta in sig i vitt skilda verksamheter och områden. Man blir inte expert, men att planera inköp gör att man får lära sig en hel del man aldrig kommit i närheten av annars, säger Gunnar Goblirsch.
De medicintekniska inköpen till NKS är indelade i medicinteknik och medicinsk IT. Upphandlingen är igång på flera områden, informations- och kommunikationsteknologin har köpts in av Hewlett-Packard, bild och imaging är snart avslutad.
Men det tyngsta på listan blev färdigt först. Den nya tryckkammaren.
Från början var det inte meningen att NKS skulle köpa in någon tryckkammare. Den gamla ligger bara några hundra meter bort och skulle istället flyttas. En tryckkammare är ett rum där trycket kan hållas uppe och andelen syrgas kan regleras. Där ska också finnas plats för intensivvårdsutrustning, personal och en eller flera patienter.
Dykolyckor är ett användningsområde, men även rökskadade patienter kan ibland vårdas i en tryckkammare och vissa sårskador. Den gamla tryckkammaren ligger i ett eget hus på Karolinska sjukhusets område i Solna, har två rum och väger 140 ton. Den fungerar bra och skulle enligt bedömare hålla i cirka 30 år till.
- Den där skulle flyttas var det tänkt, men det gick ju inte. Eller allt går, men det skulle bli för dyrt att flytta, därför togs beslutet att lämna kvar den gamla och starta en upphandling. Det var då ärendet kom till oss.
En tryckkammare på 140 ton är tungt, det förstår alla, men hur tungt går inte att föreställa sig. De utredare som började mäta och bedöma vägar och broar mellan den gamla platsen och det rum där den nya tryckkammaren skulle stå, insåg att varje centimeter mellan den gamla platsen och den nya skulle behöva förstärkas. Och Solnabron var överhuvudtaget inte ett alternativ. Huset där den gamla tryckkammaren är belägen i skulle dessutom behöva rivas. Den notan skulle bli mer än tre gånger så dyr, mot att köpa in en helt ny, “lättare” tryckkammare.
Upphandlingsprocessen för medicinteknik startar med att SLL Upphandling har möte med människor från den berörda verksamheten. Det är ofta medicintekniker, sjuksköterskor, läkare, verksamhetschefer. Frågorna som avhandlas är bland annat hur det ser ut i dag, vilka problem och lösningar som uppstår med dagens utrustning, vad som skulle kunna vara bättre, och vilka innovationer som finns inom området.
- Personalen är ofta väldigt lösningsfokuserad, det är inte säkert att vi är det från början. Vi vill hellre titta och analysera problemet innan vi diskuterar en lösning. Det gör det lättare att vara öppen för innovationer och andra lösningar än de som redan finns, säger Gunnar Goblirsch.
När upphandlingsprocessen för tryckkammaren skulle starta med första projektmötet hade Gunnar med sig upphandlare Charlotta Bergman från sin egen avdelning. De träffade tekniker och vårdpersonal, men processen blev kort.
- Det finns få leverantörer och tekniken är förhållandevis enkel, säger Charlotta. Personalen visste ganska väl vilka krav de behövde ställa och annonsen formulerades rakt. Sedan kom det bara in ett bidrag och det uppfyllde alla våra krav.
Något studiebesök gjordes inte inför köpet av tryckkammaren, men det gör upphandlarna ibland när stora saker ska upphandlas. En viss “testning” av produkter kan de göra på sjukhuset, som vid upphandlingen av undersökningslampor. När anbuden kommit in bad upphandlarna om att få in den produkt som fanns med i beskrivningen och sedan bjöds läkarna in för att bedöma själva.
- Ibland är det bra att kunna klämma och känna lite innan man köper, det är ju så även för medicinteknik, säger Charlotta.
Brukar vårdpersonalen ha favoritmärken och vad gör ni då?
- Ja, vi hamnar ofta i sådana diskussioner, men då är vårt jobb att ifrågasätta. På det sättet är det bra att inte kunna för mycket, vi frågar och ifrågasätter till alla frågetecken är uträtade.
På Stockholms landstings upphandlingskontor har de anställda många typer av utbildningar, som jurister, inom vård och ingenjörer. Gunnar Goblirsch är ingenjör, Charlotta Bergman är i grunden biolog och har senare fått en teknisk inriktning.
De gillar teknik. Även privat kryper det fram. Gunnar är svag för kameror, han har själv en Canon just nu. Charlotta gillar telefoner och datorer. All teknik som förenklar livet och gör saker bättre, som hon säger själv.
Att sitta med en budget på miljarder, som ska spenderas, kräver ett stort mått av ansvarskänsla och intigritet. Och tydliga lagar och regler. Gunnar är medveten om problemen som Lagen om offentlig upphandling har fört med sig, men det är problem som det går att hantera om lagen används på rätt sätt, menar han. Upphandlingsprocessen har utvecklats mycket sedan lagen kom till och är fortfarande under förändring.
- Vi slåss med näbbar och klor för att upprätthålla vår självständighet. Vi låter oss i princip aldrig bli bjudna på någonting, om vi skulle äta middag med en leverantör skulle vi betala själva. Oftast tackar vi nej till alla inbjudningar, det är enklast så.
Men är det nödvändigt, missar ni inte mycket om kontakten med andra människor uteblir?
- Vi är tvungna att hålla ett avstånd. Företag i Sverige har inga problem med att förstå tillämpningen av Samverkansreglerna, men för vissa företag utomlands är förståelsen inte lika stor alla gånger.
Den kritik som finns mot Upphandlingsavtalet som MedTech Magazine skrivit om tidigare är att processen inte uppmuntrar innovation. Snarare tvärtom. Det handlar mer om tillämpning än om lagen i sig, menar Gunnar och Charlotta instämmer. När den nya tryckkammaren köptes in, användes inte innovationsupphandling, men Gunnar kan tänka sig att man använder den metoden allt oftare.
- I NKS-projektet har vi som uppgift att skapa tillfällen och underlag för innovationer. Jag tror verkligen att innovation behövs, det kommer inte att finnas tillräckligt många människor som kan ta hand om oss när vi blir gamla. Vi måste göra vården smartare och ha ett öppet sinnelag när vi köper in utrustning, säger Gunnar Goblirsch.
Vad som ska hända med den gamla tryckkammaren är inte beslutat. Blir sjukhuset bostäder får den inte står kvar, det är emot säkerhetsreglerna. Om sjukhuset fortsätter att vara sjukhus, då har Stockholms landsting ett ovanligt väl tilltaget utbud av vård under tryck.
- Det där är inte vårt jobb att fundera på, vad det gamla sjukhuset ska bli är inte färdigt och det är ett helt projekt för sig.
I mars 2015 kommer tryckkammaren till någon av Stockholms hamnar som klarar av en last på 65 ton, för att sedan köras till sin slutdestination i ett fristående rum bredvid sjukhusbyggnaden under Akademiska stråket.
- Det är en sådan dag man skulle vilja gå och titta faktiskt, säger Gunnar Goblirsch och ler stort. Det blir nog ganska mäktigt att se.
Inköpslista för NKS fram till 2016:
Bild och funktion
Bild och funktionsförsörjning som stöd för optimering av vårdflöden.
Takhängd utrustning
Tryckkammare /put a check mark on this - its already baught/
Operation
Sterilteknik
Sjukhusövergripande medicintekniska system
Strålning