23948sdkhjf

Life Science försvinner från Sverige

På fem år har Life Science-industrin minskat med drygt 4 000 anställda i Sverige. Nu spås en massflykt av storbolagen i branschen ur landet om inget drastiskt görs. - Det finns också flera områden med potential för svensk tillväxt som kan behöva smörjmedel för att nå framgång, till exempel kopplingen mellan IT och Life Science, säger Anna Sandström på Vinnova.
Rapporten ”Global trends with local effects – The Swedish Life Science Industry 1998-2012” som gjorts på uppdrag av Vinnova av Anna Sandström , visar att Sverige har blivit mindre populärt bland bolagen inom medtech, läkemedel och bioteknik. Slutsatsen i rapporten är att risken är stor att fler företag lämnar landet.

Astra Zenecas stängningar av två forskningsenheter är förstås det stora som har hänt på flera år. Andra delar av Life Science-industrin växer, men de lyckas för närvarande inte kompensera nedskärningarna. Flera av de stora läkemedelsbolagen flyttar ut sina utvecklingsavdelningar och litar i ökad utsträckning till externa partnerskap, licensiering och uppköp.

- Det finns en reell risk att de finner mer attraktiva miljöer i andra länder, som också står för större marknadsandelar. Vi behöver förbättra förankringen av de framgångsrika företagen till svenska forsknings- och innovationsmiljöer. Vi borde satsa mer på att utveckla attraktiva miljöer där akademi, sjukvård och företag samverkar och det behövs starkare incitament för klinisk forskning, säger Anna Sandström, i ett pressmeddelande från Vinnova.

Sverige håller på att tappa sin attraktionskraft samtidigt som andra länder jobbar för att locka till sig bolagen. I till exempel Storbritannien har man infört kopplingar mellan företagsbeskattning och patent, startat program för små- och medelstora företag och gjort investeringar i strategiska forskningsområden.

- Vi har goda förutsättningar i Sverige, men den globala konkurrensen hårdnar och vi måste vässa oss om Life Science-industrin ska kunna utvecklas och växa här i framtiden, säger Anna Sandström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081